Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Fifa päätti uudistua – ainakin paperilla

Fifan kokous Zürichissä hyväksyi uudistuspaketin. Korruption syömästä järjestöstä halutaan läpinäkyvä ja luotettava. Epäilevät kysyvät, mahtaako se onnistua vanhoilla kasvoilla.

Fifa-kyltti.
Fifan tunnus sen pääkonttorin ulkopuolella Sveitsin Zurichissa. Kuva: Alessandro Della Bella / EPA
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kokous Zürichissä otti ensimmäisen askeleen järjestön uudistumista. Korruptiosta ja epämääräisistä käytännöistä kärsivä järjestö päätti uudistuspaketista, jonka tavoite on läpinäkyvämpi ja luotettavampi Fifa.

Fifan kokous sai ensi alkuun kuulla, kuinka järjestön talous on kärsinyt pahoin korruption tahraamasta maineesta. Viime vuoden tulos oli 550 miljoonaa dollaria miinuksella.

Keskeisin syy on sponsoreiden kaikkoaminen epäeettisten käytäntöjen vuoksi. Sponsorit käänsivät selkänsä perin nopeasti sen jälkeen kun Fifan johtajat toisensa jälkeen joutuivat korruptioepäiltyjen listalle.

Toinen Fifan taloutta rasittava tekijä ovat olleet oikeusjutut. Suhmurointi vaatii lakimiesten armeijan.

Uudistukset menivät läpi

Aamutuimaan kokoontuneet Fifa-päättäjät hyväksyivät paljon puhutun uudistusohjelman. 89 prosenttia 207 jäsenvaltiosta kannatti uudistuksia.

Uudistusohjelma on välttämätön, jotta luottamus Fifaa kohtaan palautuisi.

- Uudistukset ovat kauaskantoisia ja auttavat meitä rakentamaan taas vahvan Fifan, sanoi Fifan virkaa tekevä puheenjohtaja Issa Hayatou.

Fifan reformien keskeisintä antia ovat läpinäkyvyyden lisääminen ja vallan suitsiminen. Johtajiston kaudet rajataan enimmillään kolmeen nelivuotiskauteen. Tällä lailla estetään Sepp Blatterin hovin kaltaisten ikuisuusdynastioiden synty.

Uudistusten toinen keskeinen periaate on se, että rahaliikenteen läpinäkyvyyttä parannetaan. Enää ei voi eikä saa olla mahdollista, että johtajat siirtävät rahaa tileiltä toisille täysin holtittomasti, vailla valvontaa.

Uudet säännöt ja vanhat kasvot

Reformipaketin tärkeä osanen on sekin, että Fifan miljardeja liikutteleva liiketoiminta ja jalkapallotoiminta erotetaan toisistaan. Business-Fifasta tulee kuin mikä tahansa liikeyritys ja sen valvonta on sen mukainen.

Fifan kokouksessa oli vahva näkemys siitä, että näillä keinoilla luodaan ”vahva perusta Fifalle ja mahdollisuus kukoistaa jälleen”.

Sanat ovat ainakin kauniita. Nyt päätökset vain pitää panna täytäntöön.

Onko henkilögallerialtaan entisen näköinen Fifa kykenevä uudistusten täytäntöönpanoon?

Suosittelemme