Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kommentti: Uusi Fifa ja Blatterin pitkä varjo

Fifa siirtyi perjantaina uuteen aikaan. Puheenjohtaja Gianni Infantino ja uusi Fifa ottavat ensiaskeleita vielä tovin Sepp Blatterin pitkässä varjossa. Puheet on nyt puhuttu ja on aika toimia.

Gianni Infantino.
Kuva: EPA
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Englannin jalkapalloliiton johtaja Greg Dyke totesi ennen perjantain Fifan puheenjohtajaäänestystä kuivakkaasti, että jos Sepp Blatter olisi ehdolla, hänet valittaisiin.

Vaikkei se aivan aukoton totuus olisikaan, niin se kertoo kaiken olennaisen siitä, mihin uusi puheenjohtaja Gianni Infantino joutuu tarmonsa laittamaan.

Joao Havelangen ja Sepp Blatterin 40 vuoden valta Fifassa muokkasi järjestön toimintakulttuurin sairaalloisen alttiiksi korruptiolle. Hyvää jaettiin ympäri maailman vailla surun häivää.

Monen jalkapallojohtajan kiitollisuudenvelka Blatteria kohtaan on edelleen juuri niin suuri, että perjantain vaalitulos olisi hyvinkin voinut olla Dyken kuvailema.

Siksi 45-vuotias sveitsiläinen lakimies Gianni Infantino astuu tehtävään, jota tarkkaillaan haukankatsein puolelta jos toiselta.

Infantinon on runnottava muutaman seuraavan kuukauden aikana perjantaina päätetyt uudistukset. Läpinäkyvyys, avoimuus ja rehellisyys syrjäyttävät suhmuroinnin ja hämärät menettelyt.

Läpinäkyvyys, avoimuus ja rehellisyys syrjäyttävät suhmuroinnin ja hämärät menettelyt.

Jalkapallotoiminta erotetaan Fifan liiketoiminnasta, joka on jo itsessään valtava bisnes. Johtajien valtakausi rajataan enimmillään kolmeen nelivuotisjaksoon, jotta Blatterin kaltaisten dynastioiden synty estettäisiin.

Naisten asemaa Fifassa kohennetaan. Blatterin seksististen kommenttien kaltainen suhtautuminen naisjalkapalloon on siis toivottavasti ohi.

Infantino valitsee pääsihteerin oikeaksi kädekseen ja siunauttaa valinnan Fifan johtajistossa. Valittava käy läpi skannauksen, jossa hänen kytköksensä ja sitoumuksensa syynätään tarkoin.

Infantino on luvannut, ettei tämä henkilö ole eurooppalainen, jotta valta jakautuisi myös maantieteellisesti.

Tämän kaiken rusikoiminen läpi ei liene aivan yksinkertaista Zürichissä, mutta vielä kimurantimmaksi uudistus käy, kun se ulotetaan maanosaliittoihin ja jokaiseen pieneenkin Fifan jäsenvaltioon.

”Mutta kun Blatter lupasi”, parkaisee monikin jalkapallojohtaja tapaamisissa Infantinon ja tulevan pääsihteerin kanssa.

Uudistusten yksi pykälä oli se, että Fifa tekee kaikilla tasoilla Sveitsin viranomaisten ja FBI:n kanssa yhteistyötä. Rikostutkintoja autetaan mukisematta.

Tämä tekee varmasti vielä monen kohdalla kipeää.

Ja sitten on vielä se kuuluisa Garcian raportti. Kansio otetaan hyllyltä, siitä pyyhitään pölyt ja se tyrkätään julkisuuteen kokonaisuudessaan. Sitten alkaa vuoden 2018 Venäjän kisojen ja vuoden 2022 Qatarin kisojen valintaprosessien läpivalaisu.

Infantino ei varmaankaan halua Venäjään koskea. Venäjä oli vaalissa Euroopan rintamassa ja Venäjän jalkapalloliiton johtaja Vitali Mutko on puhunut lämpimään sävyyn Gianni Infantinosta. Lisäksi Venäjän kisat ovat liian lähellä, vain reilun kahden vuoden päässä.

Oletettavaa sen sijaan on, että Qatar nostetaan vielä pöydälle. Qatar-päätös syntyi sulle-mulle –pallottelun tuloksena. Qatarin jalkapallokulttuuri on olematon ja sen ilmasto on mahdoton.

Olennaista on sekin, että Fifan eettistä puolta on nyt tarkasteltava uudella tavalla. Siksi Qatarin räikeät ihmisoikeusrikkomukset on nostettava esiin.

Muuten voi käydä niin, että vuoden 2022 MM-kisoissa jalkapalloilijan hiki sekoittuu qatarilaisessa ruohonjuuressa nepalilaisen siirtotyöläisen vereen. Se on vielä mahdollista välttää. Tuon mahdollisuuden käyttäminen olisi loistava uuden Fifan merkki.

Suosittelemme