Hyppää sisältöön

Silmälasit, henkseli, talipallo ja pullonkorkki – Lemmikin vatsaan voi päätyä mitä tahansa

Eläinlääkärit hoitavat viikoittain eläimiä, jotka ovat syöneet jotain sopimatonta. Lemmikkien vatsaan päätyvät vierasesineet voivat aiheuttaa vahinkoa, mutta joskus omistajalla ei ole vatsassa olevasta esinekirjosta mitään tietoa. 7-vuotias kääpiöbullterrieri Nana oli popsinut vatsansa täyteen tavaraa, eikä oirehtinut mitenkään.

Kuva: Leena Uskali-Leskinen

Kääpiöbullterrieri Nana oli eläinlääkärissä kontrollikäynnillä vanhojen haimatulehdusten vuoksi. Samalla eläinlääkäri kiinnitti huomiota ärtyneeseen vatsalaukkuun ja passitti 7-vuotiaan koiran tähystettäväksi.

Yllätys olikin melkoinen, kun koiran vatsasta löytyi runsaasti sinne kuulumatonta tavaraa. Esineet olivat niin suuria, ettei niitä saanut pois tähystimen avulla vaan Nana piti leikata.

Lopulta koiran vatsasta löytyi vaikka mitä. Vuosien varrella vatsaan olivat päätyneet ainakin silmälasit, henkseli, talipallo ja pullonkorkki.

– Se on kyllä pienestä asti syönyt kaikkea, mutta varsinaisesti koira ei oirehtinut mitenkään. Toisaalta haimatulehdusten syitä ei tiedä, joten olisivatko ne voineet olla seurausta siitä, että vatsassa oli jo silloin ylimääräistä tavaraa, Nanan omistaja Leena Uskali-Leskinen pohtii.

Yleisiä vierasesineitä lelut ja luunkappaleet

Eläinlääkäri Tuula Soini Eläinlääkäriasema Evidensia Raisiosta kertoo, että vastaanotolle tulee lähes viikoittain hoidettavaksi vierasesineitä syöneitä koiria ja kissoja. Nanan tapaus on poikkeuksellinen nimenomaan esineiden määrän takia. Soinin mukaan vastaavanlaisia tapauksia ei tule vastaan montaa vuodessa.

Kerran tuli hoidettavaksi pienikokoinen koira, joka kolisi kävellessään.

Tuula Soini

Soinin uran varrella koirien ja kissojen vatsoista on noukittu oikeastaan aivan kaikenlaista. Neuloja, lankoja, vaahtomuovia, kolikkoja, kynsilakkapulloja ja nitojan kokonaisia niittipakkauksia.

– Yhden metsästyskoiran saalis oli lasten peltinen teräsmies. Pikkuhousujen ja sukkien varastajat ovat aika patologisia. Ja kerran tuli hoidettavaksi pienikokoinen koira, joka kolisi kävellessään. Sillä oli vatsalaukku täynnä pyöreiksi hioutuneita kiviä, jotka kolisivat toisiaan vasten, Soini kertoo.

Tietysti lemmikkien vatsoihin päätyy myös vähän perinteisempiä vierasesineitä: esimerkiksi leluja tai niiden osia ja luunkappaleita. Kissat syövät usein hieman erityyppisiä esineitä kuin koirat, sillä niitä kiinnostavat kovasti nauhamaiset asiat, kuten langat ja lahjanarut.

Pahimpia esineiden syöjiä ovat koirista isokokoisten rotujen nuoret urokset. Yleistää ei voi, mutta muutama rotu on ylitse muiden.

– Labradorinnoutajilla on tunnetusti hyvä ruokahalu. Dobermannit ja bullterrierit ovat usein kaikkiruokaisia. Mutta ei se ole rotuun sidottu, on syöjiä pienissä koirissakin, Soini sanoo.

Vatsakipu voi kieliä vierasesineestä

Aina omistaja ei edes huomaa, että lemmikki on syönyt esineen. Vatsaan kuulumattomat tavarat voivat olla siellä pitkiäkin aikoja ilman että ne aiheuttavat minkäänlaisia oireita.

Toisinaan vatsassa olevat esineet voivat aiheuttaa esimerkiksi mahakipua. Oireita vierasesineistä voivat olla myös oksentelu tai ruokahaluttomuus.

– Kun esine lähtee vatsasta eteenpäin, se voi aiheuttaa suolitukoksen ja jopa suolen repeämän. Terävä tai syövyttävä esine voi puhkaista myös mahalaukun, Tuula Soini kertoo.

Tavaroiden syömiseen voi olla monta syytä

Jos lemmikki yrittää jatkuvasti syödä jotain sopimatonta, pitäisi hälytyskellojen soida. Esineiden syöminen voi toki kertoa vain siitä, että eläin on pitkästynyt. Se voi kuitenkin olla myös merkki kivusta tai muusta ärsytyksestä ruuansulatuskanavassa.

Onneksi useimmat lopettavat, kun ikää karttuu.

Tuula Soini

– Esimerkiksi mahalaukun ja ruokatorven limakalvon tulehdukset ja haavaumat voivat olla taustasyynä siihen, että lemmikki alkaa syödä kaikkea mahdollista, Tuula Soini sanoo.

Eläinlääkäriin on syytä ottaa yhteyttä heti, jos huomaa lemmikin syöneen jonkin esineen. Hän osaa neuvoa, voiko olla esimerkiksi mahdollista, että esine poistuu elimistöstä luonnollista reittiä, vahinkoa aiheuttamatta.

Voiko omistaja sitten tehdä mitään, jos oma lemmikki tuntuu patologiselta ahmatilta, jonka kitaan uppoaa kaikki, mikä kodista irti lähtee?

– Välillä tuntuu, että se on todella haastavaa, mutta onneksi useimmat lopettavat, kun ikää karttuu. Jos taustalla ei ole sairautta, niin ei oikein auta kuin katsoa, että lemmikki ei pääse käsiksi esineisiin, joita se voi syödä, Soini sanoo.

Suosittelemme sinulle