Hyppää sisältöön

Muovijätteen kierrätys kompastui kauppojen ja kuntien sääntöihin – "Epämiellyttävien yllätysten summa"

Kotitalouksien muovijätteen kierrätyksen piti alkaa vuoden vaihteessa. Kierrätyspisteitä on kuitenkin avattu vasta alle puolet vaaditusta määrästä. Pakkauksia tuottavista yrityksistä sadat eivät kanna kierrätysvastuutaan.

Muovipakkaukset kiertävät vasta alle 200 pisteessä, mutta niitä avataan joka päivä lisää. Kuva: Mikko Airikka | Yle Uutisgrafiikka

Kotitalouksien muovipakkausten kierrätyksen piti alkaa vuoden alussa, mutta toisin kävi.

Muovin kierrätyspisteitä on tällä hetkellä niitä koossa vasta 165 eli alle puolet vaaditusta puolesta tuhannesta. Vuoden alussa, kun uusi muovipakkausten kierrätykseen velvoittava laki tuli voimaan, niitä oli pystyssä vain parikymmentä.

Kierrätyspisteverkostoa rakentaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Se arvioi nyt, että verkosto olisi valmis heinäkuun lopussa.

Aikataulu on venynyt pääasiassa siksi, että neuvottelut kauppojen kanssa ovat kestäneet. Suurin osa muovipakkausten konteista tulee kauppojen yhteyteen.

Kauppaketjut edellyttävät, että kierrätyskontin perustamisesta pitää neuvotella jokaisen kaupan kanssa paikan päällä, sanoo kehityspäällikkö Pia Vilenius Ringistä.

Jokaisen kaupan kanssa tehdään erikseen selvitys, ekopistekatselmus. Tämä tuli meille yllätyksenä aika pitkällä prosessissa.

Pia Vilenius, Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy

– Jokaisen kaupan kanssa tehdään erikseen selvitys, ekopistekatselmus paikan päällä. Tämä tuli meille yllätyksenä aika pitkällä prosessissa, Vilenius sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että katselmukset ovat olleet hyödyllisiä, sillä verkostoa rakennetaan useiksi vuosiksi eteenpäin.

Vilenius kertoo, että Rinki kiertää nyt pikavauhtia kauppoja ympäri maata. Listalla on yhteensä noin 700 paikkaa, sillä osa kaupoista on myös kieltäytynyt kierrätyspisteestä. Niille etsitään uudet sijoituskohteet.

Pisteet sijoitetaan usein kauppojen parkkipaikoille.

– Kierrätyspiste vie sen verran paljon tilaa, että se paikka täytyy suunnitella tarkkaan. Monet kauppiaat ajattelevat ymmärrettävästi parkkitilaa.

Toinen hidastaja ovat olleet kierrätyspisteiden vaatimat lupaprosessit. Moni kunta vaatii nopeastikin siirrettävän kierrätyskontin sijoittamiseen toimenpideluvan, jonka hakeminen ja hyväksyminen kestää.

Lisäksi joidenkin konttien puristimia varten pitää vetää kaivuutöitä vaativat sähköt, joka on osoittautunut talvella liian kalliiksi.

– Tämä on moninaisten epämiellyttävien yllätysten summa, Vilenius sanoo.

Muovinkierrätyspisteitä on tällä hetkellä avoinna lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Viimeisenä ne ilmestyvät Lappiin. Tuoreimman tilanteen voi tarkistaa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Rinki ottaa kierrätys- eli ekopisteverkostoonsa myös kartongin-, paperin- metallin- ja lasinkierrätyspisteet. Niistä ovat vastanneet tähän saakka kunnat.

Yhteensä ekopisteitä tulee 1 850 kappaletta, joista 500:ssa on kontti pakkausmuoville.

Lain mukaan muovipakkausten kierrätys pitää järjestää yli 10 000 asukkaan taajamiin.

.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kierrätysvastuu siirtyi kertarysäyksellä kunnilta yrityksille

Elinkeinoelämän järjestöjen omistaman Ringin asiakkaita ja toimeksiantajia ovat pakkauksia tuottavien yritysten perustamat tuottajayhteisöt.

Se on todella suuri muutos vastuunjakoon. Pakkausten tuottajavastuu on ollut voimassa, mutta siinä ei ole ollut velvollisuutta kerätä pakkauksia kuluttajilta.

Tuomo Aunola, Pirkanmaan ELY-keskus

Muovipakkauksia edustaa Suomen Uusiomuovi Oy. Toimitusjohtaja Vesa Soini asettelee sanansa tarkkaan. Yhdessä on päätetty, ettei syyttelyyn lähdetä.

– Kyllä tämä tuli myöhästyminen tuli yllätyksenä. Vielä syksyllä tehtiin töitä, että oltaisiin lähempänä tavoitetta vuoden vaihteessa, hän sanoo.

Muovipakkausten kierrätyksen taustalla on lakiasetus, joka tuli voimaan kesällä 2014.

Asetuksessa vastuu myös kotitalouksien pakkausjätteestä siirtyi kunnilta pakkausten tuottajille. Aiemmin tuottajavastuu on koskenut vain teollisuuden ja yritysten pakkauksia.

Samassa kierrätysvelvoite tuli myös muovipakkausten tuottajille.

Siirtymäaikaa annettiin vuoden 2016 alkuun. Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskasen mukaan aikaa jäi liian vähän.

– Alle puolitoista vuotta jäi aikaa siihen, että piti olla valtakunnallinen verkko valmiina.

Pakkausten kierrätysasteen pitäisi nousta lain myötä 22 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Miljoonien lasku yrityksille – useat sadat yritykset laistavat kierrätysmaksusta

Lakimuutos on kaiken kaikkiaan suuri. Pahvin, paperin, metallin ja lasin kierrätyspisteistä ovat vastanneet tähän saakka kunnat. Nyt ne muovin ohella siirtyvät kokonaan kaupalliselle sektorille eli tuottajille.

Kyllä tästä tuli miljoonalasku kaupan ja teollisuuden yrityksille. Tämä vuoden kustannus on reilu parikymmentä miljoonaa euroa.

Juha-Heikki Tanskanen, Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy

– Tämä on todella suuri muutos vastuunjakoon. Pakkausten tuottajavastuu on ollut voimassa, mutta siinä ei ole ollut velvollisuutta kerätä pakkauksia kuluttajilta, ylitarkastaja Tuomo Aunola Pirkanmaan ELY-keskuksesta sanoo.

Pirkanmaan ELY-keskus valvoo tuottajavastuullisia yrityksiä koko maassa.

Niitä ovat pakkaavat tai pakattuja tuotteita Suomen markkinoille tuottavat yritykset, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa vuodessa.

Tuottajavastuu merkitsee yrityksille suurta kuluerää. Esimerkiksi muovin kierrätys maksaa yrittäjälle 95 euroa tonnilta.

Lasin kierrätysmaksut taas yli kymmenkertaistuivat uuden asutuksen myötä. Ennen tonni pakkaslasia maksoi kympin, nyt se on noin 130 euroa.

Suurin osa rahasta menee keräys- ja kuljetuskustannuksiin.

– Kyllä tästä tuli miljoonalasku kaupan ja teollisuuden yrityksille. Tämä vuoden kustannus on reilu parikymmentä miljoonaa euroa, Juha-Heikki Tanskanen sanoo.

Pirkanmaan ELY-keskus arvioi, että kierrätysvastuunsa laistavat tällä hetkellä jopa useat sadat yritykset.

– Monessa tapauksessa puuttuu tieto. Ei se ole niiden yritysten pääsääntöistä toimintaa. Mutta on niitäkin, jotka tietoisesti välttelevät maksuja.

Pirkanmaan ELY-keskus aikoo lähestyä kevään aikana kaikkia vapaamatkustajia kirjeellä. Viimeinen keino on ilmoitus poliisille ja sakkorangaistus.

Eräs taho, jota kierrätysvastuu ei koske lainkaan, ovat ulkomaiset nettikaupat. Niiden osuus pakkausjätteestä kasvaa jatkuvasti.

– Ulkomaiset nettikaupat, jotka myyvät suoraan kuluttajille, siinä ei Suomen lain mukaan ole tuottajavastuullista toimijaa, Tuomo Aunola sanoo.

Muovi Riihimäelle ja lasi Englantiin

Kotitalouksien pakkausmuovi päätyy jatkojalostettavaksi Riihimäelle Ekokemin kiertotalouskylään. Se on käytännössä ainoa vaihtoehto Suomessa.

Sen sijaan lasipakkausjätteelle ei löytynyt kotimaista jatkojalostajaa. Aiemmin kunnat ovat toimittaneet sitä muun muassa maanrakennukseen ja eristemateriaaliksi. 

Nyt kaikki kierrätetty pakkauslasi pantillisia pulloja lukuunottamatta viedään laivalla Englantiin.

– Suomessa ei ole enää lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta. Englannissa siitä tehdään nimenomaan uusia pakkauksia. Maanrakentamista ei lasketa kierrättämiseksi, Juha-Heikki Tanskanen Ringistä perustelee valintaa.

Suosittelemme sinulle