Hyppää sisältöön

Ministeriö rauhoittelee metsähallituslain synnyttämiä pelkoja: Virkistyskäyttö turvataan

Virkistyskäyttö pysyy maksuttomana myös kansallispuistoissa ja muilla suojelualueilla, vaikka Metsähallituksen metsätalousyksikkö yhtiöitettäisiin, sanoo maa- ja metsätalousministeriö.

Sumuinen aamu Suomen eteläisimmällä tunturilla Iso-Syötteellä.
Sumuinen aamu Suomen eteläisimmällä tunturilla Iso-Syötteellä. Kuva: Risto Degerman / Yle
Teija Santaharju

Maa- ja metsätalousministeriö lupaa, että valtion maiden virkistyskäyttö turvataan, vaikka metsähallituslaki uudistetaan.

Metsähallituksen on lain mukaan otettava huomioon virkistyskäyttö talousmetsissään. Näin tehdään, sanoo ministeriö, ja virkistyskäyttö pysyy maksuttomana myös kansallispuistoissa ja muilla suojelualueilla.

Ministeriö korostaa sitäkin, että ulkoilulaki vaatii, että virkistys ja retkeily turvataan valtion retkeilyalueilla. Niitä ovat muun muassa Ruunaa, Evo, Oulujärvi, Syöte ja Kylmäluoma.

Yli 50 000 ihmistä on allekirjoittanut metsähallituslain muuttamista vastustavan adressin. Vastustajat pelkäävät, että Suomen luonto-omaisuus olisi Metsähallituksen metsätalousyksikön yhtiöittämisen jälkeen myytävissä.

Uudella lailla perustettava valtion metsätaloutta harjoittava tytäryhtiö on kokonaan Metsähallitus-liikelaitoksen omistuksessa. Metsähallituksen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että metsätaloutta harjoitettaisiin vastedes osakeyhtiömuodossa valtion edelleen omistamissa metsissä. Metsätalous tuottaa noin 85 prosenttia Metsähallituksen tuloista.

Yhtiöittäminen tehdään nyt, koska myöhemmin tänä vuonna EU:n hankintadirektiivi estäisi valtiota myöntämästä omalle yhtiölleen yksinoikeutta, perustelee ministeriö.

Uutista tarkennettu kello 14.20: Koko Metsähallitusta ei aiota yhtiöittää, vaan vain sen metsätalouden liiketoiminta.

Suosittelemme sinulle