Hyppää sisältöön

Merikotka on levittäytynyt myös maakotkien perinteisille seuduille Lappiin

Uusien maa- ja merikotkien pesien etsiminen jatkuu Pohjois-Suomessa. Metsähallitus maksaa aiemmin tuntemattoman maa- tai merikotkan pesän ilmoittajalle löytöpalkkion entisen Lapin ja Oulun läänin alueella. Löytöpalkkio uudesta pesästä on sata euroa.

Merikotka lennossa. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle
Raimo Torikka

Kotkien reviireihin perustuva porotalouden korjausjärjestelmä edellyttää Metsähallitusta tarkastamaan ja kartoittamaan vuosittain kotkien uudet pesät. Tällä hetkellä Lapissa on noin kolme sataa pesivää kotkaparia.

Maakotkakanta on vakiintunut Lapissa noin kolmeen sataan pesivään pariin.

– Osa kotkapareista on niin sanotusti lepotauolla joten noin puolet näistä kolmesta sadasta parista tuottaa poikasia vuosittain, kertoo Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Tuomo Ollilan mukaan käytännössä Lappi on maakotkareviirien osalta täynnä lukuun ottamatta Perämeren aluetta ja tietyiltä osin Tornionjokilaaksoa.

– Kun laitamme reviirit kartalle, niin jos johonkin jää tyhjä alue se tarkoittaa, että emme tiedä siellä olevia pesiä.

Kymmenkunta uutta pesää löytyy vuosittain

Löytöpalkkio uusista pesistä on maksettu jo kolmena vuonna. Ylitarkastaja Tuomo Ollilan mukaan Metsähallitukselle on ilmoitettu parisenkymmentä uutta maakotkanpesää parin viime vuoden aikana.

– Maakotkat niin kuin muutkin petolinnut tapaavat rakentaa uusia pesiä eli maakotkalla on yleensä kaksi tai useampi vaihtopesä reviirillään.

– Vaikka me tiedettäisiin kolme pesää, niin tänä vuonna se pesiikin jossakin neljännessä joka on meille tuntematon. Elikkä suurin osa nyt Lapista löytyneistä pesistä ovat nimenomaan näitä vanhojen reviirien uusia pesiä, selvittää Tuomo Ollila.

Merikotkat levittäytyneet Lappiin

Merikotkia on Lapissa elänyt aiemmin lähinnä Porttipahdan ja Lokan tekojärvien alueella. Nykyisin merikotkia on tavattu suuressa osassa Lappia. Posiolta Muonioon.

– Voi sanoa, että merikotka lisääntyy vauhdikkaasti. Periaatteessa on hyvin mahdollista löytää merikotkanpesä ihan mistä vain Lapista, kertoo Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Suosittelemme sinulle