Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Valtiovarainministeriö puuttui Kittilän tilanteeseen

Valtiovarainministeriö pyytää Kittilän kunnalta selvitystä kuntapoliitikkojen päätöksentekokyvystä.

Kittilän kunnanvaltuusto
Kittilän kunnanvaltuusto 29. helmikuuta 2016. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg kertoo, että valtionvarainministeriö on ollut hiljattain yhteydessä häneen kunnan hallinnollisista ongelmista. Ministeriö on kysynyt, ovatko Kittilän päättäjät arvioineet riittävästi asemaansa ja tarvittaessa pidättäytyneet tehtävistään.

Ministeriö on kiinnittänyt huomiota myös esteellisyyssäännösten noudattamiseen Kittilässä. Tornbergin mukaan ministeriö kysyy lisäksi, onko päätöksenteon puolueettomuus ja uskottavuus kärsinyt Kittilässä ja onko päätöksentekokyky ylipäätään edelleen olemassa.

Vt. kunnanjohtaja on vieraillut ministeriössä sen pyynnöstä ja vierailulla on keskusteltu Kittilän kunnan päätöksenteon ongelmista. Keskusteluissa tuli esiin myös vaihtoehto, että ylitsekäymättömissä ongelmatilanteissa ministeriöllä tai jollakin muulla taholla olisi mahdollisuus puuttua tilanteeseen. Tämä vaatisi kunnallisen lainsäädännön muuttamista.

Valtiovarainministeriö odottaa Kittilän kunnalta kirjallista vastausta esitettämiinsä kysymyksiin 10. maaliskuuta mennessä. Kittilän kunnanhallitus antaa vastaukset esitettyihin kysymyksiin kokouksessaan 8. maaliskuuta. Silloin esitetään myös toimenpiteitä, joilla kunnan päätöksentekokykyä aiotaan vahvistaa.

Hallinto-oikeus on kumonnut Kittilän kunnanvaltuuston päätöksen irtisanoa kunnanjohtaja Anna Mäkelä. Kunnanvaltuusto päätti maanantaina perustaa toimikunnan käsittelemään Mäkelän potkuihin liittyviä asioita. Valtuusto ei hyväksynyt hallinto-oikeuden kantaa potkuihin, vaan päätti valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. 

Suosittelemme sinulle