Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Analyysi: Tarina Selänteen ystävän lapsen joukkoraiskauksesta täynnä kysymysmerkkejä – media oudon haluton tutkimaan

Jääkiekkolegenda Teemu Selänteen kertomus turvapaikanhakijoiden raiskaamasta ystävän lapsesta herättää päivä päivältä yhä enemmän kysymyksiä, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen.

Jussi Eronen.
Jussi Eronen. Kuva: Yle
Jussi Eronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teemu Selänteen maahanmuuttokriittiset Twitter-postaukset synnyttivät tammikuussa Suomi-somen liekkeihin. Selänne sammutti roihun kaatamalla sen päälle ämpärillisen kylmää vettä blogikirjoituksellaan.

Hänellä oli syy kriittisyyteensä, sillä turvapaikanhakijat olivat raiskanneet hänen ystävänsä alaikäisen tyttären.

Selänne kirjoitti sanatarkasti näin.

”Kun kuulin ystäväni alaikäisen tyttären tulleen raiskatuksi turvapaikanhakijoiden toimesta heräsi iso kysymys, missä menee raja auttamisen, suvaitsemisen ja riskinottamisen välillä”.

Lapsen joukkoraiskaus on kova väite, jonka media julkaisi kritiikittä ja tarkistamatta. Kaikki avainkysymykset jäivät kysymättä.

Millä poliisilaitoksella törkeä rikos on tutkittavana? Keitä tekijät ovat? Näitä asioita toimittajat tavallisesti selvittävät, kun näin poikkeuksellisia rikosepäilyjä tulee ilmi. Toimittaja Salla Vuorikoski kysyi asiasta Selänteen asiamieheltä, jonka mukaan Selänne ei kommentoi tai täsmennä asiaa tarkemmin sanallakaan.

Yleensä valppaita rikostoimittajia tai urheilutoimittajia asian selvittäminen ei jostain syystä ole kiinnostanut. Idolin arvioiminen taitaa pelottaa. Selänne on komean urheilu-uransa takia nostettu jalustalle, jonne normaali journalistinen kritiikki ei tunnu ulottuvan.

Selänne on komean urheilu-uransa takia nostettu jalustalle, jonne normaali journalistinen kritiikki ei tunnu ulottuvan.

Ylen toimittaja Sara Rigatelli selvitti maanantaina julkaistussa juttusarjassaan viime syksystä alkaen tapahtuneita raiskauksia, joita epäillään turvapaikanhakijoiden tekemiksi.

Ylen keräämien tietojen perusteella poliisin rikosilmoitusjärjestelmään on kirjattu kaksi joukkoraiskausta, joita epäillään turvapaikanhakijoiden tekemiksi. Toinen on ollut Helsingissä ja toinen muualla pääkaupunkiseudulla.

Helsingin rautatieasemalla epäillyksi tapahtuneen teon uhri on täysi-ikäinen. Ylen tietojen mukaan toisessakaan tapauksessa ei ole alaikäistä uhria. Ellei poliisi salaa jotain Yleltä – mikä olisi erittäin epätodennäköistä – koko kuva on tässä. Ei ole mitään joukkoraiskausten lapsiuhreja.

Vaikka lähes kaikki viestimet olivat siteeranneet Selänteen blogia, vain Aamulehti ja Demokraatti ovat siteeranneet Ylen uusia tietoja. Tiedotusvälineiden tehtävä olisi kuitenkin selvittää totuus suurelle yleisölle.

Jos Selänteen tarina turvapaikanhakijoiden raiskaamasta lapsesta on totta, se on

1. tapahtunut muualla kuin Suomessa,

2. tapahtunut joskus muulloin kuin viime aikoina,

3. tapahtunut, mutta törkeästä rikoksesta ei ole ilmoitettu poliisille.

Tai sitten tarina ei ole totta.

Suosittelemme