Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

SDP:n kannatus taas nousussa, hallituksen suosio hiipuu

Suurin oppositiopuolue SDP on kasvattanut suosioitaan. Ylen helmikuun mittauksessa SDP:tä äänestäisi 22,9 prosenttia vastanneista. Vain 58,3 prosenttia vastaajista halusi kertoa, mitä puoluetta äänestäisi vaaleissa.

Graafi puoluekannatuksesta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituspuolueiden suosio on laskenut. Ylen kannatuskyselyn mukaan helmikuussa hallituksen yhteenlaskettu kannatus oli enää 47 prosenttia. Alamäki alkoi marraskuussa.

Hallitusvastuu näyttää syöneen eniten perussuomalaisia: eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli vielä 17,7 prosenttia. Siihen verrattuna suosiosta on sulanut lähes puolet.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajusen mielestä suurin muutos on äänestäjien hämmennys. Vain 58,3 prosenttia halusi kertoa, mitä puoluetta äänestää. Osa etsii nyt oikeaa puoluetta.

Mutta kuka silloin häviää eniten?

– Kun ihmiset passivoituvat, eniten häviävät perussuomalaiset. Ilman muuta. Perussuomalaiset ovat menettäneet kannattajia SDP:lle. Tässä joukossa on eniten työelämässä olevia ihmisiä. He miettivät nyt, ketä he äänestävät vai äänestävätkö ketään, sanoo Pajunen.

Kokoomuksen kannattajat katoavat katsomoon

Pääministeripuolue keskustan kannatus on laskenut kesästä lähtien. Vielä elokuussa keskustan kannatus oli vielä korkeammallla kuin eduskuntavaaleissa (21,1 prosenttia). Elokuun mittauksessa suosio oli 23 prosenttia. Nyt kannatus oli 20,7 prosenttia.

Kokoomukselle mitattiin helmikuussa 16,9 prosentin kannatus. Kokoomus on silti yhä kolmanneksi suurin puolue.

Pajusen mukaan kokoomuksen kannattajat odottavat vähän tiukempia otteita ja määrätietoisempaa hallituspolitiikkaa. Kannattajia on lähtenyt katsomoon, vihreisiin, keskustaan ja SDP:hen.

– Tämä lasku ei ole kuitenkaan kohtalokas, se voi vielä muuttua.

Vihreiden suosio hiipui

Suurin oppositiopuolue SDP on kasvattanut suosiotaan eduskuntavaalien jälkeen 6,4 prosenttiyksikköä. Kannatus on nyt 22,9 prosenttia.

Vihreitä lukuunottamatta kaikkien oppositiopuolueiden kannatus nousi helmikuussa. Vihreiden kannatus on kuitenkin yhä parempi kuin eduskuntavaaleissa. Vihreät ovat Pajusen mukaan onnistuneet profiloitumaan opiskelijoiden puolustajana.

Pienistä oppositiopuolueista RKP ja kristillisdemokraatit nostivat hivenen kannatustaan. Myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden suosio kasvoi Taloustutkimuksen kyselyssä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarvioita varten yhteensä 2 895 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1 689. Haastattelut tehtiin 3.2.–1.3.2016. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta tässä mittauksessa 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Suosittelemme sinulle