Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Sipilä: Hallitus hyväksyi kilpailukykysopimuksen

Pääministerin mukaan 10 ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti, vaikka työ onkin vielä kesken. Neuvottelutuloksen Sipilä uskoo sisältävän hyvät ainekset, joilla Suomen suunta saadaan kääntymään.

Hallitus kertoi kilpailukykysopimuksen kelpuuttamisesta tiedotustilaisuudessa illansuussa.
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi päivän aikana kaikki työmarkkinajohtajat kahden kesken. Tämän jälkeen asiasta neuvoteltiin vielä hallituksen omassa tapaamisessa.

Sipilän mukaan kyseessä on historiallinen sopimus.

– Hallitus tukee työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulosta. Hallituksen oma kilpailukykypaketti pistetään pysyvästi hyllylle ja tämä antaa hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelmassa mainituista lisäsäästöistä voidaan luopua, Sipilä kertoo.

– Toteutuessaan tämä paketti johtaa siihen, että me otamme Ruotsin kiinni, ja meillä on hyvät mahdollisuudet ottaa Saksan etumatka kiinni. Jopa tämän vaalikauden aikana, Sipilä uskoo.

Hallitus on aiemmin luvannut, että mikäli neuvottelutulos tasapainottaa taloutta kahdella miljardilla eurolla, olisi luvassa veronkevennyksiä. Neuvottelutulos ei siihen pääse, se kohentaa tämän hetkisen arvion mukaan taloutta vain 600 miljoonalla eurolla.

Sipilän mukaan työn verotuksen keventämisestä voidaan kuitenkin edelleen puhua, jos Suomen mallia vielä tarkennetaan ja paikallista sopimista lisätään. Myös palkkaratkaisu vaikuttaa oleellisesti asiaan.

Hallitus tarkastelee tuloksia ensimmäisen kerran kesäkuussa. Tuolloin arvioidaan, miten yhteiskuntasopimus ja paikallinen sopiminen on onnistuttu viemään työehtosopimuksiin. Toinen arviointi on hallitusohjelman mukaisesti puoliväliriihessä 2017.

Työllisyystavoitteissa ensimmäinen askel

Työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin on hallituksen päätavoite. Käytännössä se tarkoittaisi 110 000 uutta työpaikkaa. Valtiovarainministeriön eilen julkaisemien laskelmien mukaan neuvottelutulos toisi töitä kuitenkin vain 35 000 ihmiselle.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) korostaa, että kyseessä on vasta alku.

– Tämä 35 000 työpaikkaa on merkittävä askel kohti 110 000 työpaikan kivikovaa tavoitetta. Tämä antaa ihan toisenlaisia työkaluja hallitukselle ja työministerille vastata tähän valtavaan haasteeseen, Lindström sanoo.

SAK:n kantaa odotellaan vielä

Suomen ammattiliitojen keskusjärjestöön kuuluvat liitot arvioivat neuvottelutulosta loppuviikosta. Toissapäivänä esitellyn neuvottelutuloksen ovat jo hyväksyneet Elinkeinoelämän keskusliitto, sekä työmarkkinakeskusjärjestöistä Akava ja STTK.

– Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Toivottavaa olisi, että SAK hyväksyy tämän kokonaispaketin, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Minulla on kova usko, että SAK:n liitot lähtevät tähän kattavasti mukaan, Sipilä lisää.

Hän toivoo, että asia ratkeaa viimeistään ensi maanantaina.

Ylen politiikan toimittajat kommentoivat yhteiskuntasopimuksen tilannetta hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suosittelemme