Työhakemuksessa kohdentaminen kannattaa. Liukuhihnatyylillä hakemuksia ei ole hyvä kirjoittaa ja aloitus on tärkeää.
– On itsestään selvää, että olet kiinnostunut työpaikasta, koska olet sitä hakemassa. Mieluummin tila kannattaa käyttää sen selvittämiseen, miksi olet kiinnostunut työpaikasta ja yrityksestä, neuvoo kouluttaja Ari Soidinmäki Unic-palvelut Oy:stä. Hän vetää muun muassa Seinäjoella TE-toimiston työnhakuvalmennusta.
Soidinmäen mielestä yksi suurimmista synneistä on se, ettei erotuta massasta. Hakemuksia saattaa tulla yli sata ja niistä useimmat noudattavat peruskaavaa.
Pitkät adjektiivilistat eivät kerro työnantajalle mitään
– Olen ahkera, tunnollinen ja tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Tämäntyyliset listat alkavat jo puuduttaa, Soidinmäki tietää.
– Nykypäivänä persoonan merkitys on suuri, etsitään hyvää tyyppiä. Pohjatyötä pitää tehdä ja selvittää, mitä yrityksessä arvostetaan ja minkälaiseen tiimiin henkilöä haetaan.
Jos yritys kiinnostaa, hae – jos ei, älä vaivaudu
– Jos olet innostunut jonkin yrityksen toiminnasta, kannattaa sinne lähettää hakupaperit, vaikka et täyttäisikään kaikkia vaatimuksia, Ari Soidinmäki opastaa.
– Suosittelen seuraamaan noin viittä eri yritystä pidemmän aikaa. Minkälaisia uutisia yrityksestä julkaistaan, miten yritys näyttäytyy sosiaalisessa mediassa sekä etsimään muuta ajankohtaista tietoa yrityksestä. Jos yritys laajentaa tai tekee isoja kauppoja on todennäköistä, että jonkin ajan kuluttua siellä avautuu myös uusia työpaikkoja.
Vaatimattomuus vai pullistelu
– Kultainen keskitie on parasta. Tuo todenmukaisesti itseäsi esiin. Yritä katsoa hakemustasi myös työnantajan silmin. Herätätkö kiinnostusta, palkkaisitko itsesi, onko hakemuksessa turhaa tietoa, Ari Soidinmäki sanoo.
Suurimmat mokat liittyvät siihen, että hakemus tehdään hutiloiden.
– Ei tehdä hakemusta ajatuksen kanssa. Pitää koko ajan muistaa, että vastaanottajan täytyy kiinnostua sinusta. Moka on myös se, ettei uskalleta tuoda esiin omaa osaamista reilusti, eikä esitellä syvempää osaamisen tasoa, harmittelee Soidinmäki.
Tuhattaituri – vaatimukset yläkantissa
Työpaikkailmoituksissa on usein kovat vaatimukset. Kuten korkeampi koulutus, vaikka itse työssä pärjäisi pienemmälläkin koulutuksella.
– Tällä halutaan muun muassa karsia hakijoiden määrää. Jos työpaikka ja yritys kiinnostavat, hakemus kannattaa lähettää. Ilman hakemusta työpaikkaa ei ainakaan saa, heittää Soidinmäki.
Hakijan arkuutta lisäävät myös korkeat kielitaitovaatimukset.
– Oman ammattialan perussanaston voi oppia lyhyessäkin ajassa. Puuttuvan hygieniapassin tai puuttuvat työturvallisuustaidot saa yhden päivän kursseilla. Ei kovin suuri ponnistus, huomauttaa Soidinmäki.
Suosittelija on hyvä olla ja hänen merkityksensä voi olla ratkaiseva. Jos haluat jonkun suosittelijaksi, häneltä pitää kysyä lupa ja suostumus asiaan etukäteen.
Piilotyöpaikkoja runsaasti – motivaatiota arvostetaan
Vain osa työpaikoista näkyy julkisissa ilmoituksissa. Moni työllistyy piilotyöpaikkoihin.
Työnhakija voi tutustua yritykseen muun muassa kuukauden kestävän työkokeilun kautta.
– Jos hän on onnistunut tehtävässään ja yritys katsoo, että hänestä on hyötyä, työnantajassa herää halu, että henkilö kannattaa pikemminkin palkata kuin päästää kilpailijan leipiin, Ari Soidinmäki kertoo esimerkin.
Hakiessaan uutta työntekijää työnantaja arvostaa eniten hakijan motivaatiota. Tämä on käynyt ilmi useissa tutkimuksissa.
– Nykypäivänä työnantaja pyrkii löytämään sellaisen työntekijän, jolla on hyvä motivaatio ja joka ajattelee myös yrityksen etua, muistuttaa Soidinmäki.
Vinkit hyvään työhakemukseen
Ari Soidinmäki tiivistää työnhakijan tärpit muutamaan kohtaan:
Otsikoi hakemus niin, että se kuvaa sinua työntekijänä ja persoonana. Ensimmäisessä kappaleessa tulee herättää työnantajan kiinnostus sinua kohtaan.
Toinen kappale käsittelee osaamistasi. Kerro taustastasi, kuten koulutuksestasi ja ammattitaidostasi. Lisää esimerkkejä, miten olet osoittanut pätevyyttäsi, mitä erityistaitoja sinulla on ja mitä hyötyä sinusta olisi työnantajallesi.
Kolmas kappale käsittelee minää. Mitkä ovat vahvuutesi, luonteesi, minkälaisen työkaverin sinusta saa ja mikä on työmotivaatiosi. Lopuksi viimeisessä kappaleessa tiedustele yrityksen muita mahdollisia työpaikkoja, tuo esiin esimerkiksi työkokeilumahdollisuus ja halusi tulla esittäytymään tai mahdolliseen haastatteluun.