Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskuksista löytyi merkkejä huumekäytöstä – Poliisi:"Ketään ei saatu verekseltään kiinni"

Oulun poliisi on löytänyt kolmesta vastaanottokeskuksen yksiköstä jäämiä kannabiksesta ja huumeiden käyttövälineitä. Poliisin mukaan kukaan ei ole tunnustanut käyttöä. Rikosepäilyt eivät myöskään etene syyteharkintaan.

Heikinharjun vastaanottokeskus Oulussa. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Tiina-Leena Kurki

Oulun poliisi on löytänyt Oulun vastaanottokeskuksen Heikinharjun, Pudasjärven ja Kuusamon yksiköistä merkkejä huumeiden käytöstä.

– Ketään ei kuitenkaan saatu niin sanotusti verekseltään kiinni. Kukaan ei myöskään tunnustanut käyttöä, kertoo Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Jan Sormunen.

– Poliisi löysi välineitä ja pieniä murusia kannabista, niin sanotusti pussin pohjia, joita oli laitettu jemmaan, Jan Sormunen selostaa.

Kukaan epäillyistä ei ilmaissut tai tunnustanut ainejäämien tai käyttövälineiden kuuluvan itselleen. Asian esitutkinnassa ei ole annettu huomautuksia tai muita rangaistuksia, eivätkä rikosepäilyt etene syyteharkintaan.

Poliisi sai vihjeitä

Poliisi sai alkuvuodesta Oulun poliisi sai oman rikostiedustelun ja vihjeiden perusteella tietoonsa, että vastaanottokeskuksissa käytetään ja mahdollisesti levitetään huumausaineita. Juttua tutkittiin nimikkeellä huumausainerikos, jossa Oulun poliisilaitoksen kenttävalvonta- ja ulkomaalaisyksiköt tekivät yhteistyötä.

Etsintöjen yhteydessä järjestettiin myös tiedotus- ja valistustilaisuus, jossa vastaanottokeskusten asukkaille kerrottiin Suomen lainsäädännöstä, huumausainerikosten rangaistavuudesta ja rikosoikeudellisista seuraamuksista.

– Vastaanottokeskuksissa oli ilmennyt tyytymättömyyttä ja levottomuutta. Päihteiden käyttäjät aiheuttavat samanlaista levottomuutta, pelkoa ja turvattomuutta muiden ihmisten keskuudessa vastaanottokeskuksissa, kuin muuallakin, Jan Sormunen kertoo.

Rikoskomisario Sormusen mukaan suurin osa vastaanottokeskusten asukkaista paheksui aineiden käyttämistä.

Suosittelemme sinulle