Alko vaatii hallitukselta selkeää linjausta alkoholimyynnin monopoliaseman jatkumisesta.
Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoo lähtevänsä siitä, että Alkon monopoli säilyy jatkossakin Suomessa. Käytännössä se tarkoittaa, että viinejä ja tai vahvempia oluita ei vapautettaisi päivittäistavarakauppojen myyntiin.
– Erittäin tärkeää olisi nyt sanoa, että Alkon monopoli säilyy ja ymmärtää myös laajemmin, mitä se tarkoittaa.
Laajemmalla ymmärryksellä toimitusjohtaja Korhonen viittaa EU-komissioon, joka asiantuntija-arvioiden mukaan voisi kyseenalaistaa perustelut Alkon monopoliasemalle, jos viinit vapautettaisiin. Suomi on perustellut alkoholimyynnin monopolia muun muassa alkoholihaittojen ehkäisemisellä ja saatavuuden rajoittamisella.
– Jos valtio laajentaa jakelua ja siirtää volyymeja laajempaan jakeluun, ei haittojen rajoittamisperustelua voi enää käyttää, arvioi Alkon Korhonen.
Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on herättänyt jo valmisteluvaiheessa runsaasti julkista keskustelua. Hallituksen lakiesityksen on määrä valmistua kevään aikana.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) ehdotuksen lähtökohta on ollut, että Alkon monopoli säilyy. Alkossa Rehulan esitystä pidetäänkin tasapainoisena.
– Esitys on aika lailla hienosti linjassa sen kanssa mitä Alko on tältä uudistukselta odottanutkin, Korhonen toteaa.
Hallituksessa asiasta on luvassa keskustelua, sillä perussuomalaiset näkisivät ruokakaupoissa vahvat oluet ja lonkerot, Kokoomus myös viinit.
Lonkero ja A-olut pysyvät Alkossa?
Alkon toimitusjohtajan Hille Korhosen mukaan ehdotukset päivittäistavarakaupassa myytävän alkoholin prosenttien nostosta tai viinien vapauttamisesta johtaisivat yhtiön monopoliaseman erittäin kaltevalle pinnalle.
Jos siis hallitus linjaa, että Alkon monopoli säilyy, tarkoittaa se Korhosen mukaan, ettei viinejä voi tulla ruokakauppojen hyllyille, eikä välttämättä A-olutta tai lonkeroakaan.
– Kyllä se tarkoittaa myös, että pitää erittäin tarkoin harkita, voidaanko edes oluen alkoholiprosenttirajaa muuttaa.
Nyt ruokakaupat saavat myydä alle 4,7 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Sitä vahvemmat ovat Alkon valikoimissa.
Hille Korhonen varoittaa myös, että alkoholin myynnin osittainen vapauttaminen johtaisi Alkon myymäläketjun suurimittaiseen karsimiseen.
– En usko, että kuluttajat olisivat kovinkaan tyytyväisiä tilanteeseen, jos Suomessa olisi vain viitisenkymmentä Alkoa nykyisen 350:n sijaan.
Alkon arvio suljettavien myymälöiden määrästä perustuu siihen, että Alkon myynnistä puolet muodostuu viinien myynnistä. Erilaisen kilpailutilanteen ja erilaisten hinnoittelumallien myötä suurin osa viinimyynnin volyymista siirtyisi Korhosen arvion mukaan päivittäistavarakauppoihin.
Verkkokaupalla uuteen taistoon
Alko turvaa asemaansa käynnistämällä myös uusia toimintatapoja, ja alkoholituotteiden verkkokaupan on määrä alkaa vielä tämän vuoden aikana. Toimitusjohtaja Hille Korhonen korostaaa, että siten kaikkien suomalaisten ulottuville tulee Alkon koko valikoima, 5700 tuotetta.
– Tuomme vaihtoehdon. Alkon verkkokaupan kautta on mahdollista jatkossa tilata myös ulkomailta ihan mitä tuotteita tahansa, me hoidamme rahdit ja verot.
Alkon uudentyyppisiä pikkumyymälöitä on alettu avata myös pienten ruokakauppojen ja kauppahallien yhteyteen. Verkkokaupan myötä Alko kehittää myös voimakkaasti noutopisteverkostoaan.
– Meillähän on noin sadan noutopisteen verkosto eri kumppanien kanssa, ja jatkossa kun verkkokaupasta ostetaan tuote, sen voi noutaa joko myymälästä tai noutopisteestä.
Ylen Kova Talous -verkkohaastattelusarjassa vieraillut toimitusjohtaja Korhonen vihjaa, että Alko on samalla laajentamassa noutopisteverkostoaan. Uudet palvelut eivät Korhosen mukaan johda siihen, että Alkon myymälöitä suljetaan.
Kova talous on Yle Talouden verkkoon tekemä haastatteluohjelma. Vieraina on ajankohtaisia talouden vaikuttajia.
Twitter: #kovatalous