Hyppää sisältöön

Kulttuurivieras Paleface: Turhautuminen pitää muuttaa toiminnaksi

Suomessa puhaltavat Palefacen mielestä koleat ideologiset tuulet. Ministerit ilakoivat yhteiskuntasopimuksesta, joka lyö pienituloisia; koulutusjärjestelmää ja hyvinvointia ajetaan alas. Umpiyhteiskunnallisen rap-artistin mielestä jokaisen on nyt syytä vaikuttaa, tapahtuu se sitten pellepuvussa tai parlamentissa. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ihan näin tarkkaan Paleface, eli rap-artisti Karri Miettinen ei olisi välittänyt ennustaa. Vajaat kuusi vuotta sitten julkaistun Helsinki–Shangri-La -kappaleen sanoista on tullut viheliäisen totta. Suomen Kulttuurisäätiö palkitsi miehen hiljattain juuri "nykyajan runonlaulusta ja sosiaalisesta tarkkanäköisyydestä".

– Laulan siinä biisissä esimerkiksi Ku Klux Klanista autuaan tietämättömänä, että joku jäbä seisoo myöhemmin Hennalan kasarmin portilla joku helvetin lakana päällään. En olisi voinut kuvitellakaan, että meillä on joskus tällainen oikeistohallitus ja katupartioita.

Erityisen puistattavaa katsottavaa Miettiselle oli keskiviikon tilaisuus, jossa hallitus kertoi hyväksyneensä osaltaan yhteiskuntasopimuksen. Ministerit vaihtoivat Kesärannan kellarissa naureskellen nyrkkitervehdyksiä. Nyt ne ovat osoittautumassa ennenaikaisiksi, kun SAK saattaa kaataa koko paketin. Ilkamointi oli liikaa paitsi Miettiselle niin myös matalapalkka-alojen naisille.

– Kyseessä on häikäilemätön ihmisten kurjistaminen, mutta lehdistötilaisuudessa lähtee fist bumpia onnistuneen maalin kunniaksi. Yhteiskuntasopimus on todella raju, etenkin kun ei ole kauaa siitä, kun vielä puhuttiin sopimusyhteiskunnasta.

Vaikka poliitikkojen touhut eivät ole omiaan lisäämään uskoa järjestelmään, Miettisen mielestä nyt jos koskaan on tärkeää osallistua ja toimia.

– Tilanne voi olla hyvin erilainen seuraavalla kierroksella, kun me päätetään, ketkä tätä maata johtaa. Toivon, että tällä on todella aktivoivat vaikutukset, että ihmiset todella alkaisivat miettiä, mitä voi tehdä.

Tyrmistys ja raivo saavat ihmiset liikkeelle

Vallan kahvassa on 1950-luvulle haikaileva joukko, jossa yhdistyvät kovimmat juustohöylääjät ja maahanmuuttajien syyttelijät, lataa Miettinen. Sodanjälkeinen Suomi oli köyhä maa, kunnes siitä määrätietoisesti rakennettiin suhteellisten pienten tuloerojen hyvinvointiyhteiskunta. Nyt sitä revitään kaksin käsin kappaleiksi.

– Hyvinvointiyhteiskunnan suurin saavutus oli olosuhdeköyhyyden, slummien ja ryysykerjälistön hävittäminen Suomesta. Nyt niihin ollaan säälimättä menossa takaisin. Meillä on hallituksessa poikkeuksellinen jengi; älykkövastainen, suorastaan rasistinen ja aggressiivista luokkasotaa käyvä.

Miettisen mielestä vasemmiston olisi hyvä ärhäköityä kannanotoissaan. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Miettinen uskoo, että raivo ja tyrmistys jatkuvat vähintään seuraaviin vaaleihin asti ja saavat ihmiset toimimaan.

– Hyvinvointi oli tavallaan passivoivaa. Se hämärsi luokkayhteiskunnan luonteen, joka nyt paljastuu irvokkaana. Nyt, kun leikkaukset koskevat kaikkia, niin ay-liike vahvistuu. Sillä on muutenkin positiivisia vaikutuksia ihmisten aktiivisuuteen.

"Vaalit voittaa se, jolla on paras viestintätoimisto"

Yhdestä asiasta Karri Miettinen nostaa hattua valtaapitävälle oikeistolle; sillä on pureva retoriikka ja tehokas markkinointikoneisto. Kun sana on hallussa, muuttuu musta valkoiseksi: palkka-ale on työajan pidennys, tuloerojen kasvattaminen tuottavuusloikka. Miettisen mielestä kyseessä on lähes nerokas sumutus.

– Kun ideologia naamioidaan taloudellisiksi imperatiiveiksi, se on taitavaa peeärrää. Pääministerin puhe ja pakkolailla uhkailu ovat esimerkkejä siitä, miten tietoisesti mielikuva nurkkaan ajetusta politiikasta on maalattu.

Retorisilla tempuilla on helppo vaikuttaa niiden ihmisten äänestämiseen, jotka eivät ota asioista selvää, tuskailee Miettinen.

– Aikana, jolloin esimerkiksi eurovaaleissa puolet ihmisistä jättää äänestämättä, vaalit voittaa se, jolla on paras viestintätoimisto, isoin megafoni ja provosoivimmat läpät.

Suoranainen bluffi jää monelta huomaamatta.

– Oli kammottavaa, miten köyhät äänestivät Niinistöä, koska se näytti eniten presidentiltä.

"Huonoina aikoina tehdään hyvää musiikkia." Kuva: Tiina Jutila / Yle

Fasismi itää vallan varjeluksessa

Huomion siirtäminen pois leikkauspolitiikasta turvapaikanhakijoita syyttelemällä on Miettiselle erityisen vastenmielistä.

– Kun pidetään epävarmuudella ja pelottelulla luotu ilmapiiri ja leimataan sotaa pakenevat ihmiset, niin saadaan oivallinen tilaisuus viedä läpi kylmäverisiä päätöksiä. Kun pidetään ihmiset ja keskustelupalstat ylikuumentuneina, niin ihmiset eivät huomaa, mistä leikataan.

Etenkin perussuomalaisille turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on tarjonnut mainion propaganda-aseen, jolla pelotella kansaa.

– On täysin halla-aholainen ajatus, että Tukholmassa palaa autot sen takia, että siellä on maahanmuuttajia. Siellä palaa autot, koska ihmiset elävät köyhyydessä ja näköalattomuudessa lähiöissä ilman duunia ja ilman palveluita, ilman rahaa lähteä käymään edes keskustassa.

"Sosiaalinen media on kuin kaikukammio, jossa kaikki on räikeämpää kuin todellisuudessa. Siellä on nyt päässyt tämä ns. maahanmuuttokriitikoiden joukko ääneen." Kuva: Tiina Jutila / Yle

Miettistä kylmää hedelmällisen maaperän muokkaaminen fasismille.

– Hallitus ei pysäytä fasismin nousua, vaan jollain tavalla mahdollistaa ja tukee sen kasvua.

Hampaattomassa vasemmistossa on myös syytä siihen, että poliittinen ilmaherruus on oikealla laidalla.

– Maltillinen vasemmisto taitaa olla liian maltillista. Näen koko vasemmiston kannalta ehdottoman tärkeänä sen, että Arhinmäen seuraaja vie puolueen radikaalimpaan suuntaan. Retoriikka oikealla on vihamielistä, mutta vasemmisto puhuu kohteliaasti, kiltisti ja varovaisesti. Pitäisi pystyä pukemaan asioita selkeämmin ja tylymmin, että ihmiset bonjaa, mistä on kyse.

Demokratia 2.0

Nykymuotoinen puoluepolitiikka ei ole paras mahdollinen malli, mutta parempaa odotellessa sitä ei pidä jättää vääriin käsiin. Kiinnostuksen puute huolestuttaa Miettistä. Etenkään älymystön etujoukkoa ei innosta osallistuminen poliittiseen päätöksentekoon.

– Akateemisista tutkijoista politiikkaan on lähtenyt vain joitain tyyppejä, kuten Patomäki. Monet intellektuellit, joilla on hienoja ajatuksia yhteiskunnasta, eivät politiikan arkisen luonteen vuoksi halua osallistua siihen.

Miettisen mielestä poliittisten nuorisojärjestöjen kannattaisi ottaa selvää siitä, miksi osa nuorten kirkkaimmasta kärjestä haluaa toimia mieluummin vaikka anarkistien joukossa kuin puolueissa.

– On iso kysymys se, että miksi julkisessa kapinassa oleva elementti, kuten anarkistiblokki vahvistuu. Olisi arvokasta kuulla heitä.

Paleface julkisti torstaina Lavaklubilla pellepartiota tukevan biisinsä Emme suostu pelkäämään (Loldiers Anthem). Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jos ihmisiä ei saada aktivoitua mukaan systeemeihin, on systeemeissä sisäänrakennettu ongelma. Sosiaalisten innovaatioiden maa, joka on saanut aikaan isyysvapaat ja neuvolajärjestelmän pystyy kehittämään myös parempia tapoja vaikuttaa, uskoo Miettinen.

– Me tarvitaan demokratia 2.0. On käytettävä huomattava määrä energiaa sen miettimiseen, miten päätöksentekoa voisi radikaalisti muuttaa. On iso ongelma, että ihmisten mielissä yhteys on poikki sen välillä, mitä meidän arki on ja mitä poliitikot tekevät.

Kansalaisaloite on hyvä osoitus siitä, miten päätöksentekoa voi päivittää tämän ajan tarpeisiin.

– On länsimaisen yhteiskunnan luonne, että näillä mennään, pelätään muutoksia, eikä haluta niitä. Kun kansalaisaloite tuli, niin jopa monet olivat sitä vastaan, kun tämä ei ole kuulkaas meidän tapamme hoitaa asioita.

Pahassa on Miettisen mielestä hyvän siemen. Ihmiset ottavat kantaa ja osallistuvat, kun kyyti alkaa olla liian kylmää. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valo voittaa aina

Miettisellä ei ole minkäänlaista hinkua Arkadianmäelle tai kaupunginvaltuustoon, vaikka kosittu on. Miksi ei? Eikö tämä ole ristiriidassa sen kanssa, että taiteilija patistaa väkeä liikkeelle?

– Mä kunnioitan valtavasti monia poliitikkoja, mutta mun tehtävä ei ole istua istuntosaleissa, vaan tehdä musaa ja kirjoittaa tekstejä. Mulla ei ole yksiselitteisiä vastauksia, se ei ole runoilijan tai räppärin tehtävä. Mun tehtävä on ehkä laulaa näistä asioista ja tehdä huomioita.

Politiikkaan voi Miettisen mielestä osallistua juuri sillä tavalla, joka on kullekin lajityypillinen. Kunhan osallistuu.

– Ei kaikkien tarvitse kuulua puolueisiin, jotkut vastustavat pellepuvuissa rasistien katupartioita. Ruokakaupassa käyminenkin on poliittista, ostopäätökset ovat kannanottoja. Jokainen ääni ja jokainen adresseihin pistetty allekirjoitus voi vaikuttaa.

Pieniä vallankumouksia tapahtuu jo. Miettinen nostaa esimerkiksi Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajan Kai Ekholmin, joka kieltäytyi toteuttamasta säästösyistä vaadittuja irtisanomisia.

– Me ollaan oltu kauhean tottelevainen ja herranpelkoinen kansa. Se, mitä Ekholm teki, oli hienoa ja uskaliasta. Ehkä nyt ymmärretään, että me saamme isoja asioita aikaan, kun vedetään liinat kiinni. Sehän on myös ay-liikkeen potentiaali. Meillä on työtaistelu aika ujosti käytössä vielä.

Voiko vihaan vastata jotenkin muuten kuin vihalla?

– Suuttuminen on usein aika hyvä liikkeelle paneva voima. Kun vituttaa, alkaa yllättäen saada aikaan asioita. Toki pitää pystyä toimimaan pää kylmänä, koska sillä tavoin myös meitä koskevat päätökset tehdään.

"Suuttua saa, jos mittarit ovat täynnä, mutta turhautuminen on hyvä kanavoida toiminnaksi", sanoo Miettinen. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Miettinen muistuttaa, että pitkien varjojen lomassa kukkii solidaarisuus. Esimerkiksi rasisminvastainen suurtapahtuma Meillä on unelma polkaistiin pystyyn kahdessa vuorokaudessa; ihmiset tekevät valtavasti vapaaehtoistyötä, järjestäytyvät ja auttavat toisiaan.

– Mun ohje tästä ajasta selviämiseen on se, että tekee omassa arjessaan asioita, jotka mahdollistavat arvomaailmaltaan järkevää ja avointa toimintaa. Pelolle ei saa antaa sijaa, pitää yrittää pysyä valon puolella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle