Hyppää sisältöön

Vauvan kehitysongelmien taustalla saattaa olla B12-vitamiinivaje, eikä se ole pelkästään vegaanien ongelma

Liian vähäinen määrä B12-vitamiinia saattaa aiheuttaa vauvalle pahimmillaan pysyvän neurologisen vaurion. Ajoissa aloitettu hoito voi kuitenkin pelastaa paljon. Vitamiinipuutoksen merkkejä on alettu tutkia vastasyntyneiltä osana laajempaa seulontaa.

B12-vitamiinipuutosta pidetään vauvoilla harvinaisena, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole. Kuva: Yle

Veltot lihakset, huono liikkuminen ja takkuava kehitys. Kun vauva oireilee näin ja ohjautuu sairaalatutkimuksiin, syytä aletaan etsiä usein luonnollisesti ihan perintötekijöitä myöten.

Joskus taustalta saattaa paljastua B12-vitamiinin puutos.

B12-vitamiini on kriittinen esimerkiksi lapsen keskushermoston kehittymisen kannalta, ja vitamiinin vaje voi nakertaa laajasti koko elimistön toimintaa.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lastentautien erikoislääkäri, dosentti Risto Lapatto kertoo, että B12-puutoksesta saattaa koitua vauvalle hyvinkin laaja kirjo erilaisia neurologisia oireita.

– Jos B12-vaje kestää liian pitkään, tai vaje on liian paha, vauvan kasvu ja kehitys kärsivät, Lapatto tiivistää.

Lääkärin mukaan pahimmillaan B12-puutoksen aiheuttamista ongelmista voi seurata vauvalle pysyvä kehityshäiriö.

Risto Lapaton mukaan vaikeita B12-puutoksia löytyy Suomessa arviolta muutamalta vauvalta vuodessa, lievempiä puutoksia enemmän. Tarkoista lukumääristä ei ole varmaa käsitystä, koska tapauksista ei ole olemassa yhteistä, valtakunnallista rekisteriä.

Yleisesti vauvojen B12-puutosta pidetään harvinaisena ongelmana, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Ongelmia myös muilla kuin vegaaneilla

Vauvojen B12-puutoksen syytä ei aina tiedetä. Ongelman voi aiheuttaa esimerkiksi geenivirhe, imeytymishäiriö tai se, että raskaana oleva tai lastaan imettävä äiti kärsii itse vitamiinivajeesta.

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ruuasta. Maito- ja lihatuotteet ovat tärkeitä B12-vitamiinin lähteitä, joten vegaaniäitien kohdalla riski tiedetään.

Puutoksia on kuitenkin löydetty hieman yllättäen myös sekaruokaa syövien vauvoilta.

Jos B12-vaje kestää liian pitkään, tai vaje on liian paha, vauvan kasvu ja kehitys kärsivät.

Risto Lapatto

– Kasvisravintoa syövät eivät ole tässä ryhmässä olleet mitenkään yliedustettuina, lääkäri Risto Lapatto vahvistaa.

Lastenlääkäri pitää ongelman esiintymistä mielenkiintoisena, sillä Suomessa B12-vitamiinin saannin pitäisi olla väestössä keskimäärin hyvällä tolalla.

Lapaton mukaan B12-vitamiinia sisältävien ruokien syöminen ei kuitenkaan toisaalta automaattisesti takaa sitä, että vitamiinia menee kehossa sinne missä sitä eniten tarvitaan. B12-vitamiinin imeytyminen on monimutkainen prosessi, jossa voi mennä jotakin pieleen useammassa eri kohdassa.

– Vauvojen kohdalla tässä näyttäisi ehkä olevan kyse muustakin kuin vain vitamiinin saannista. Vaikka vitamiinia saisikin ruuasta, se ei ehkä imeydy, tai sitä ei pystytä käyttämään hyödyksi, minkä takia puutos sitten tulee.

Seulonta voi pelastaa paljon

B12-puutos voidaan hoitaa helposti kuntoon esimerkiksi vitamiinipiikillä tai -pillerillä, ja usein vauva toipuu jopa täysin, jos tilanteeseen herätään ajoissa.

B12-vitamiinipuutoksen merkkejä onkin alettu tutkia vastasyntyneiltä osana laajempaa sairausseulontaa. Seulonnassa tutkitaan 22 harvinaista aineenvaihduntasairautta.

Seulonta aloitettiin esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä noin puolitoista vuotta sitten, ja muutamia B12-puutoksessa olleita vastasyntyneitä on pystytty sen myötä jo auttamaan.

Vaikka vitamiinia saisikin ruuasta, se ei ehkä imeydy.

Risto Lapatto

– Puutokset eivät olisi tulleet vauvoilla esille ilman tätä seulontaa, ainakaan näin pienenä, Risto Lapatto huomauttaa.

Muun muassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri alkoi tarjota tätä vanhemmille vapaaehtoista seulontaa viime lokakuussa. Ajatuksena on, että seulonta laajenisi koko valtakunnan kattavaksi.

Pelkkä seulonta ei kuitenkaan välttämättä riitä B12-vitamiinipuutoksen poissulkemiseen.

– Vaikka seulomme tämän vauvalta ja kaikki on hyvin, puutos voi kehittyä myös imetysaikana, jos äidin pitoisuudet ovat pienet, eikä vitamiinia tule maitoon paljon. Jos selviää, että lapsella on ongelmia esimerkiksi 1-vuotiaana, tämä asia täytyy selvittää ikään kuin uudelleen, Lapatto sanoo.

Folaatti ja B12-vitamiini molemmat tärkeitä

Tällä hetkellä virallisten ravitsemussuositusten päällä oleva neuvottelukunta suosittelee B12-lisää raskaus- ja imetysaikana vain vegaaneille.

– Väestötason ravitsemussuosituksia annetaan aina pitkäaikaisen harkinnan ja tutkimusnäyttöarvioinnin pohjalta. Tässä tapauksessa tästä uudesta asiasta ei missään tapauksessa ole vielä riittävästi tietoa, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo.

Lastenlääkäri Risto Lapaton mukaan B12-puutoksia on löydetty sekä kasvispainotteista ruokaa että sekaruokaa syövien äitien vauvoilta. Kuva: Yle

Toista B-ryhmän vitamiinia eli folaattia suositellaan puolestaan lisänä kaikille raskautta suunnitteleville sekä alkuraskauden ajaksi, koska sen saanti on Suomessa riittämätöntä.

Folaatti on niin ikään erittäin tärkeä vitamiini sikiön keskushermoston kehittymiselle.

– Foolihapon ohella B12-vitamiini on yksi asia, joka olisi syytä ottaa huomioon, kun jatkossa odottavien äitien ruokavalioon ja kaikkeen muuhunkin kiinnitetään enemmän huomiota. Folaatti ja B12 osallistuvat vähän samoihin biokemiallisiin reaktioihin kehossa, ja jos toisen hoitaa mutta toisesta on puutetta, tulee ongelmia, lastentautien erikoislääkäri Risto Lapatto miettii.

Lapatto kuitenkin huomauttaa, että suosituksissa täytyy olla aina varovainen, eikä niitä voi antaa ennen kuin asiaa on lääketieteessä ensin tutkittu.

Suomalaiselle tutkimukselle olisi kysyntää

Vauvojen ja lasten B12-puutoksesta on tehty ulkomailla useampia tutkimuksia. Esille on tuotu, että ongelma saattaa olla yleisempi kuin tiedetään.

Esimerkiksi Tšekin Prahassa yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin neljänkymmenen rintaruokitun vauvan B12-puutosta. Vauvojen äideistä vain kuusi oli kasvissyöjiä. Tutkimuksessa esitettiin, että paras tapa välttää vauvan mahdollinen B12-puutos olisi tutkia kaikki raskaana olevat naiset vitamiinipuutoksen varalta.

B12-vitamiinin yhteyttä lasten kehitykseen on selvitetty myös muun muassa Norjassa. Norjan Bergenissä yliopistollisessa sairaalassa ja yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että riittävä B12-vitamiinitaso näyttää olevan tärkeä imeväisikäisen kiivaasti kehittyvän hermoston kannalta.

Tämän asian tutkiminen ei ole minkään lääkefirman intressissä.

Risto Lapatto

Norjalaistutkimuksen mukaan lapset, joilla oli todettu yhtä aikaa sekä lievä motorisen kehityksen viive että merkkejä lievästä B12-vitamiinipuutoksesta, hyötyivät selvästi lihakseen annetusta B12-vitamiinipiikistä verrattuna lumelääkkeeseen.

Suomessa vauvojen B12-puutoksesta ei ole toistaiseksi tehty varsinaisia tutkimuksia. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lastentautien erikoislääkärin, dosentti Risto Lapaton mukaan sille olisi tarvetta.

– Nyt tarvittaisiin avointa, normaalia tutkimusta siitä, että mikä tämä tilanne on. Tämän asian tutkiminen ei ole minkään lääkefirman intressissä. Sen takia meillä ei ole tehty tästä sen kummoisempia tutkimuksia.

Suosittelemme sinulle