Sanakirjamääritelmä ei nörttiä imartele.
Nörtti nahjus, nynny, nössö, hiippari, sosiaalisesti eristäytyvä jonkin asian (varsinkin tietokoneiden) harrastaja, friikki
Käsite on kuitenkin muuttunut. Kun Jyväskylän yliopistossa järjestettiin maaliskuun alussa nörttikulttuurin ja fanitutkimuksen konferenssi, paikat täyttyivät hetkessä. Ja kun ilmoittautuminen ei onnistunut, luennoille tultiin kuokkimaan.
– Ihmiset ottavat nörttiyden itselleen ja sanovat ylpeästi olevansa nörttejä, kertoo tutkijatohtori Katja Kontturi Jyväskylän yliopistosta.
Kontturi kertoo itsekin olevansa ylpeä nörtti. Nykykulttuurin tutkija syttyy etenkin sarjakuvista ja fantasiasta. Väitöskirjansa Kontturi teki Don Rosan Disney-sarjakuvista.
Nörtti vai geek
Kaikki eivät kuitenkaan halua, että heitä tituleerataan nörteiksi. Sanalla on yhä negatiivinen kaiku. Englannin kielessä nörtille onkin olemassa kaksi sanaa, joiden merkitys on eri.
_Nerd _on se perinteinen nörtti, älykäs it-velho, joka tietää tietokoneista kaiken. _Geek _taas on ulospäin suuntautunut tietyn fanikulttuurin edustaja kuten scifi- tai fantasiaharrastaja.
– Suomen kielessä nörttiyttä on vaikea erotella. Geek-sanaa on yritetty ottaa käyttöön Suomessakin. Puhutaan giikeistä, mutta minusta se on hirveä finglish-sana, jota en halua käyttää, Katja Kontturi toteaa.
Viime vuosina juuri geek-kulttuuri on ollut nousussa. Ensimmäiset merkit nähtiin 2000-luvun alussa, kun Suomessakin oli Japani-buumi. Anime-elokuvat ja manga-sarjakuvat rynnivät kauppoihin. Pokemon oli kova juttu. Nyt pinnalla ovat conit.
– Con on lyhennys sanasta convention eli kokoontuminen. Finncon (siirryt toiseen palveluun) on esimerkiksi pohjoismaiden suurin fantasia- ja scifi-tapahtuma ja Ropecon (siirryt toiseen palveluun) roolipelaajien kokoontuminen, Kontturi kertoo.
Ensi vuotta nörtit odottavat innolla: Helsingissä järjestetään elokuussa yksi maailman suurimmista coneista, World Science Fiction Convention. Valmistautuminen on jo alkanut.
– Minulla on pukuprojekti liittyen Tähtien Sotaan, Kontturi paljastaa.
Nörttiys valtavirtaistuu
Vaikka nörttikulttuuri tiivistyy cosplay-kisoissa ja coneissa, nörttiys valtavirtaistuu vauhdilla.
– Sen huomaa siitä, millaista populaarikulttuuria meille tarjotaan. Esimerkiksi supersankarisarjakuvat ovat hyvin tyypillinen nörttiharrastus, joka on tullut suurelle yleisölle tutuksi elokuvien kautta. Game of Thrones taa on puhdas fantasia tv-sarja, mutta se kiinnostaa myös ihmisiä, jotka eivät muuten kuluta fantasiaa, Katja Kontturi selittää.
Jos jo vankka Aku Ankka -tietämys on merkki nörttiydestä, niin miten nörtit eroavat tavallisista ihmisistä?
Se, että on älykäs, ei suoraan tarkoita, että olisi nörtti.
tutkijatohtori Katja Kontturi
– Yhdysvalloissa on tehty kiinnostava psykologinen tutkimus siitä, millaiset ihmiset hakeutuvat nörttikulttuurin pariin. Se, että on älykäs, ei suoraan tarkoita, että olisi nörtti. Sen sijaan tutkimuksessa kävi ilmi, että nörtit ovat luovia, Kontturi kertoo.
Hän uskoo, että nörtit ovat tulevaisuudessa huudossa myös työmarkkinoilla.
– Digitalisoituvassa yhteiskunnassa tarvitaan luovaa ratkaisukykyä ja nörteille luova leikki ja pelaaminen ovat luontaista.
Viime kädessä nörttiydessä on kuitenkin kyse erottautumisesta. Ollakseen oikea nörtti on tiedettävä enemmän ja fanitettava kovemmin kuin muut. Alakulttuurit nörttikulttuurin sisällä voivat olla hyvin voimakkaita.
– On klikkejä, että sun fanitus on väärää ja mun juttu on parempi. Yhdysvalloissa jaottelu on hyvin voimakasta, että ei voi tykätä Game of Thronesista, jos tykkää Walking Deadista.
Katja Kontturia haastatteli Jussi Lindroos.