Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkimus: Aluetuet imevät työpaikkoja muualta – kun tukirahat loppuvat, loppuvat vaikutuksetkin

Suomalais-englantilaisen tutkimuksen mukaan alueelliset tukitoimet kohentavat työllisyyttä vain väliaikaisesti ja paikallisesti. Vaikutukset maan kokonaistyöllisyyteen ovat olemattomat.

Microsoftin tehdas Salossa.
Kuva: Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden suomalais-englantilaisen tutkimuksen mukaan alueelliset tukitoimet kohentavat työllisyyttä vain väliaikaisesti. Kun tukirahat loppuvat, loppuvat vaikutuksetkin. Ne eivät piristä taloutta pysyvästi ja vaikutukset maan kokonaistyöllisyyteen ovat olemattomat. Aluetukien kokonaistaloudelliset vaikutukset voivat olla vähäiset tai jopa negatiiviset

– Päätulos oli se, että tuet voivat kyllä kohentaa työllisyyttä (tuetuilla alueilla), mutta se yllätti, että työllisyyden lisäys syntyi työllisyyden vähentymisellä lähialueilla. Työllisyys siis siirtyi sen sijaan, että se olisi kokonaisuudessaan lisääntynyt, toteaa erikoistutkija Elias Einiö Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.

Lähialueet siis näivettyivät tuetun alueen kustannuksella. Mutta eivät sentään loputtomiin.

– Kun tukirahat loppuivat, vaikutukset lakkasivat kokonaan. Emme havainneet pitkän aikavälin vaikutuksia ollenkaan, Einiö sanoo.

Tutkimustulos on saatu syynäämällä englantilaisia rakennemuutoskaupunkeja, kuten Liverpoolia, Sheffieldia,  Coventrya ja Blackburnia.  Niihin ja 26 muuhun oli suunnattu satoja miljoonia puntia työllisyys- ja tukirahoja.

Maksimityöllisyys syntyy ilman tukia

Tutkijan mukaan englantilaiskaupungeista saadut johtopäätökset pätevät pitkälti Suomeenkin.  

– Työllisyyden siirtyminen tukea ilman jääneiltä alueilta tuetuille alueille viittaa siihen, että myös Suomessa alueelliset elinkeino- ja investointituet voivat olla kallista ja tehotonta politiikaa kokonaistyöllisyyden lisäämisen kannalta, Einiö sanoo.

Tutkijan mielestä yritystoiminnan sijoittumista ei ole viisasta ohjata tukipaketeilla, jos tavoitteena on maksimoida maan kokonaistyöllisyys.

–  Antaa yritysten sijoittua sinne missä toiminta on ilman tukia kaikista kannattavinta, Einiö painottaa.

Einiö toteutti tutkimuksen yhdessä London School of Economicsin professorin Henry Overmanin kanssa.

Suosittelemme sinulle