Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Television käyttö muuttuu etenkin nuorilla – sisältöjä seurataan useilta eri laitteilta samanaikaisesti

Nuoret katsovat yhä harvemmin sisältöjä tv-ruudulta. Myös useamman eri medialaitteen samanaikainen käyttö katselun yhteydessä on yleistä. Alle 35-vuotiaiden tv-katsominen eroaa selkeästi vanhemmista ikäluokista.

Lapsella puhelin kädessä.
Netti menee lukemisen edelle.
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuoret katsovat yhä harvemmin sisältöjä perinteisestä tv-ruudulta.

– Nuorten osalta videosisältöjen katselu on siirtynyt digitaalisiin kanaviin, erityisesti mobiiliin, joka on alkanut kilpailla perinteisen tv:n kanssa tai jopa mennyt ohi, mediatoimialan konsultti Jussi Järvinen Accenturesta sanoo.

Nuoret eivät enää seuraa ohjelmia tiettyyn esitysaikaan. Kaikki halutaan heti nyt.

– Katsotaan putkeen sisältöjä, ei enää odoteta tiettyä sarjaa tiettynä päivänä. Nuoret haluavat kaiken heti. Vanhemmat ikäluokat vielä noudattavat tv-ohjelmakarttaa ja ajastettua television katselua, mutta nuoret etsivät sisällöt itselleen ja haluavat ne heti käyttöön, Järvinen luonnehtii.

Kuukanniemeläinen nuori Janni Vesala kertoo katsovansa paljon perinteistä televisiota, mutta käyttävänsä myös uudempia katselumuotoja.

– Tulee katsottua aika paljonkin Netflixiä ja Yle Areenaa, hän kertoo.

Vesala kertoo katsovansa videoita myös YouTubesta. Hän kertoo suoratoistopalveluiden käytön lisääntyneen uuden älypuhelimen myötä.

–  Olen saanut vähän paremman puhelimen, jolle olen pystynyt lataamaan enemmän sovelluksia.

Nuoria kiinnostavat monikanavaiset tuotannot

Silti perinteistäkin televisiota katsotaan yhä. Sisältöjä seurataan yhä useammin eri laitteilla samanaikaisesti.

– Perinteinen tv on jäänyt enemmän tiettyjen live-lähetysten seuraamiseen. Pöhinä on myös muualla kuin televisiossa, mutta usein konsepti sisältää muutakin: siellä on herätteitä verkkosivuilla, jälkilähetys, julkkisten haastatteluita, käydään ehkä keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ne formaatit, jotka nuoria yhä tv:ssä kiinnostavat ovat aidosti monikanavaisia tuotantoja, Järvinen summaa.

Lemiläinen Sohvi Muhli kertookin toimivansa juuri näin. Telkkaria katsoessa kädessä on myös puhelin, joka vie hänen mukaansa tv:tä suuremman osan keskittymisestä.

– Kyllä se keskittyminen menee enemmän puhelimeen, Instagramiin, Fecebookiin, WhatsAppiin, Muhli luettelee.

Asiantuntija ei povaa television kuolemaa

Perinteisten mediatalojen rinnalle on noussut myös muita kilpailijoita.

– Suomessa on se mielenkiintoinen tilanne, että kotimaiset tv-kanavat ovat avanneet perinteiset tv-kanavat katsottaviksi nettiin live-lähetyksinä, joita nuoret katsovat myös, Järvinen sanoo.

Katselutottumukset muuttuvat hiljalleen myös vanhemmilla ikäpolvilla, mutta asiantuntija ei vielä ennusta perinteisen television kuolemaa.

– Uskon, että perinteinen televisio on 10 vuoden päästä vielä merkittävässä roolissa, Järvinen sanoo.

Tv-ruudun Järvinen uskoo pitävän pintansa myös jatkossa.

– Katsotaanko sitä enää antennin kautta vai niin, että kuluttajat liittävät omat laitteensa niihin, tullaan varmasti näkemään hyvin erityyppisiä malleja.

Näin tehdään jo imatralaisen nuoren Kasperi Kolehmaisen perheessä, jossa Netflixiä katsellaan tv-ruudulta. Silti Kolehmainen kertoo katsovansa paljon myös perinteistä televisiota. Mitkä sitten ovat ne ohjelmat, jotka kiinnostavat?

– Simpsonit ja Family Guy, Kolehmainen sanoo.

Suosittelemme