Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vanhat vaikeavammaiset säästöleikkuriin – hallitus karsimassa yli 75-vuotiaiden tukia

Hallitus aikoo leikata 75 vuotta täyttäneiden vammaisten, muun muassa sokeiden, liikunta- ja kehitysvammaisten tukia. Kunnille havitellaan hankkeella 61 miljoonan euron säästöjä. Ikärajaus muuttaisi esimerkiksi henkilökohtaisen avun, kuljetuspalvelut sekä palveluasumisen harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi. Ministeri vakuuttaa ihmisten saavan säästöistä huolimatta tarvittavat palvelut.

Lakimies Jukka Kumpuvuori.
Lakimies Jukka Kumpuvuori. Kuva: Yle
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Näkövammaiset ja sokeat, liikunta- ja kehitysvammaiset vanhukset ovat haavoittuva ja vähävarainen ryhmä. Nyt hallituksen suunnitelmissa on karsia yli 75-vuotiailta vaikeavammaisuudesta johtuvia oikeuksia säästösyistä.

Hallitusohjelmaan pohjaava suunnitelma on osa niin sanottua norminpurkua ja kuntien tehtävien karsintaa.

Vammaisten oikeuksia ajava lakimies Jukka Kumpuvuori haluaa puhaltaa pelin poikki.  Kumpuvuori sanoo, että perus- ja ihmisoikeuksia rikkova ikärajaus osuu ryhmään, jonka on vaikea saada äänensä kuulumaan.

Siirtyminen vammaispalvelulain tuesta sosiaalihuoltolain palvelujen piiriin tietäisi sitä, että kunnat muuttaisivat palvelut tarveharkintaisiksi. Pelkästään 75 vuoden ikä voi poistaa tärkeän palvelun. Esimerkiksi sokean henkilökohtainen apu olisi vaakalaudalla.

– Jos ihmisellä on esimerkiksi vaikea kehitys-, näkö- tai liikuntavamma, muun muassa hänen kuljetuspalvelunsa, henkilökohtainen apunsa tai palveluasumisensa loppuvat sellaisina kuin ne ovat olleet ennen 75-vuotispäivää. Keskeisin ongelma on se, että mikäli palvelut jatkuisivatkin, niistä tulisi maksullisia, luettelee Kumpuvuori.

Myös esimerkiksi asunnon muutoskorjaustyöt ovat monelle vammaiselle välttämättömiä.

– On kyse vaikeavammaisista vanhuksista. Pienestä ryhmästä. Ja tämä ikäraja 75 vuotta on vain tullut jostain – ilmeisesti päästä. Missään ei ole minkäänlaisia taloudellisia selvityksiä ja säästövaikutusten arviointia, suomii Kumpuvuori.

”Ihmeparantumisia tapahtuu harvoin”

Myös valtakunnallinen vammaisjärjestö Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto rökittää hallitusta kovin sanoin – Liitto on hyvin huolissaan hallituksen suunnitelmista laillistaa ikäsyrjintä ja ikääntyneiden vammaisten heitteillejättö, sanoo liitto hallitukselle toimittamassaan kannanotossa.

Ikääntyneet vaikeavammaiset jätetään lakiuudistuksessa vammaispalvelujen ulkopuolelle, vanhuspalvelu- ja sosiaalihuoltolakien varaan. Palvelut riippuisivat kunnan taloudesta ja päättäjien asenteesta.

Ikäraja 75 vuotta ei muuta vamman laatua millään lailla. Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto täräyttää terveiset hallitukselle: ihmeparantumisia tapahtuu harvoin, varsinkaan korkealla iällä.

Ministeri Rehula: ”Jokainen ihminen saa jatkossakin ne palvelut, joita tarvitsee”

Hallituksen norminpurkua vetää kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.). Vammaispalveluasiat taas kuuluvat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.) Normien purkaminen ja kuntien säästöt ovat osa hallitusohjelmaa. 

Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Peruspalveluministeri Juha Rehula puolustaa kuohuntaa aiheuttavaa, valmisteluvaiheessa olevaa ikärajausta.

– Taustalla on kuntien tehtävien karsinta miljardilla eurolla. Yritetään tehdä asioita nykyistä järkevämmin. Ja kyllähän tässä on myös säästötavoite olemassa.

Lakimies Jukka Kumpuvuori kertoo myös hankkeen juurista. 

– Hallitus kyseli kunnilta, mitä normeja ne olisivat halukkaita purkamaan. Kuntien keskeinen viesti oli, että vammaispalvelut ovat kalliita ja niitä pitää purkaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula lupaa, etteivät heikoimmat joutuisi kärsimään.

 – Suoraan kysymykseen suora vastaus ja ydinasia: jokainen saa jatkossakin ne palvelut, jotka hän tarvitsee. Sosiaalihuoltolaki korostaa sitä, että jokainen ihminen saa jatkossakin yhä enemmän räätälöityjä ja yksilöityjä palveluja.

Kunnat säästäneet jo aiemmin lainvastaisesti - köyhiltä vammaisilta

Vaan nykytodellisuuskin on karua monelle iäkkäälle, usein vähävaraiselle vammaiselle.

Juristi Jukka Kumpuvuori kertoo, että hänen lakitoimistonsa on joutunut useasti käymään oikeutta, kun kunnat ovat säästäneet nykyiselläänkin vammaispalveluissa lainvastaisesti.

– Päätöksiä on tehty sosiaalihuoltolain mukaan, vaikka ne pitäisi tehdä vammaispalvelulain mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten maksut kulkevat täysin väärin perustein. Taistelun jälkeen olemme voittaneet useita juttuja, joissa köyhät ihmiset ovat saaneet kymmeniä tuhansia euroja rahojaan takaisin.

– Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon. Sitä uudistushanke ei pysty takaamaan. Kyse on myös perus- ja ihmisoikeuksista, kansainvälisistä sopimuksista sekä syrjintäkiellosta.

Lakimies Jukka Kumpuvuori muistuttaa päättäjiä siitä, että vammaisten vanhusten ryhmä seuraa keskustelua hämmentyneenä.

– Suuri osa vaikeavammaisista vanhuksista ei ole koskaan ollut työelämässä. He ovat köyhiä vailla säästöjä. Ja samaan aikaan hallitus on leikkaamassa vanhuspalveluja. Yhdistelmä on kertakaikkiaan mahdoton.

Suosittelemme sinulle