Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Norjan uusi sankari toteutti suuren unelmansa – "En ymmärrä tätä"

Tiril Eckhoff kantoi harteillaan suuria paineita, mutta hän kesti ne loistavasti.

Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff Kuva: EPA
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kontiolahden MM-kilpailut olivat Norjan naisille suuri pettymys. 2000-luvulla useita arvokisamitaleita napsineet vuonomaan urheilijat jäivät kauaksi palkintopallista, sillä paras sijoitus oli viestin viides sija. Henkilökohtaisissa kisoissa parhaasta suorituksesta vastasi juuri Tiril Eckhoff, joka oli yhteislähtökisassa vaatimattomasti 16:s. Sekaviestistä norjalaisnaiset saivat sentään pronssia.

Eckhoffin odotettiin palauttavan Norjan naiset takaisin mitalikantaan, ja trondheimiläinen teki sen ja enemmänkin: hän toi Norjalle maailmanmestaruuden.

- En ymmärrä tätä. Tämä on kertakaikkiaan fantastista! Olen aivan innoissani, Eckhoff hehkutti Yle Urheilun haastattelussa.

Monta tuntia itkua ja töitä

Norja avasi MM-kotikisansa sekaviestin pronssilla, joka maistui pettymykseltä, sillä joukkue taisteli ankkuriosuudelle asti kullasta. Tuolloin Norjan ankkuri Tarjei Bö epäonnistui makuupaikalla, mutta Eckhoffin osuus onnistui jo tuolloin täydellisesti. Pikamatkallakin kaikki sujui hänen mielestään suunnitelmien mukaan.

- Tänään oli hieman helpompaa valmistautua kilpailuun kuin torstaina. Kaikista parasta oli, kun näin starttiin mennessäni äitini ja ystäväni katsomossa kannustamassa. Sen jälkeen oli aivan huippua mennä starttaamaan kisaan, Eckhoff hymyili.

Eckhoff on kertonut haaveilleensa MM-kullasta kotikisoissa, mutta silti sen saavuttaminen tuntui uskomattomalta. Hän kertoi tehneensä paljon työtä tavoitteensa eteen ja myös itkeneensä monta tuntia ennen MM-kisoja.

- Olen tehnyt todella paljon töitä ampumisen kanssa, koska se on ollut yhtä vuoristorataa. Nyt se onnistui täydellisesti.

Suosittelemme sinulle