Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mitä sinä tiedät lahtelaisten legendaarisesta "kosteasta helmestä"? Tietosi ovat nyt arvossaan

Legendaarinen ravintola Torvi täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlan kunniaksi valtakunnallisestakin kulttimaineesta nauttivasta keikkapaikasta tehdään historiikki. Teosta varten kaivataan sekä valokuvia että muistoja.

Tirran ja Torven rakennus.
Kuva: Hannu Harhama / Yle
Suvi Turunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Loviisankatu 8 on lahtelainen kulttuuripyhättö, jossa toimivat ravintolat Tirra ja Torvi sekä Pikkuteatteri. Historiikkiä varten kerätään kaupunkilaisilta kuvia ja muistoja.

Kirja julkaistaan loppuvuodesta.

– Lähtökohtana on 50 vuotta täyttävä Torvi. Mutta minua kiinnostaa historia, ja siinä rakennuksessa on tapahtunut niin paljon, että täytyy saada koko talon historia ylös, perustelee historiikkia kokoava Tapani Ripatti.

Yleisradiosta eläköitynyt toimittaja myöntää viettäneensä itsekin aikaa Torven pöydissä.

– Varhaisin muisto on talosta on Pikkuteatterin puolelta, muistan käyneeni lapsena katsomassa jotain joulunäytelmää. Torvessa olen ollut joskus 1960- ja 1970-lukujen taitteessa soittamassa levyjä. Ja silloin myös käytiin Tuhkalan Ripan kanssa ottamassa muutama virkistävä Torvessa ennen Nuutti-Grillin dj-keikkoja. 

Missään muualla Lahdessa ei ole tehty yhtään pitkään yhtäjaksoisesti kulttuuria.

Tapani Ripatti

Ripatti kerää parhaillaan materiaalia kirjaa varten – lähteenä historiikissa Ripatti aikoo käyttää paitsi muusikkojen haastatteluja, myös Torven pitkäaikaisen portsarin Jarttu Mustosen tarinoita. Kaupunkilaisten kuvat ja muistot ovat myös tervetulleita, erityisesti 1960- ja 1970-luvuilta.

Loviisankatu 8 rakennettiin vuonna 1910 alun perin kirjapainoksi.

– Olisi kiva saada kuvia siitä, millaisia vanhat juhlasalit olivat aikoinaan. Ja kiinnostavaa on myös Torven menneisyys hienompana paikkana. Kun siellä oli 1960-luvun alussa oli valkoiset liinat, hovimestari ja ruokalistat, Ripatti listaa.

Aliarvostettu kulttuuripyhättö

Ripatin mukaan Loviisankadun baarien kova maine on upea myytti.

– Mielestäni ei se ole ollut sen paheellisempi paikka kuin muutkaan. Torvessa kävi ammattikoulun jengiä ja taideopiskelijoita. Kun taas esimerkiksi Nuutti-Grilli oli yhteiskoululaisten paikka, hienompi. Tirrassa ja Montussa on ollut strippareita, mikä on varmaan vaikuttanut maineeseen. Mutta eihän sen turvallisempaa paikkaa olekaan, siinähän on poliisilaitos vieressä.

Olen kuullut tarinan, jonka mukaan puku päällä Torveen mennyttä miestä uhattiin lyödä turpaan.

Tapani Ripatti

– Tosin olen kuullut tarinan, jonka mukaan puku päällä Torveen mennyttä miestä uhattiin lyödä turpaan. Tämä oli joskus 1970- tai 1980-luvulla, että kai siellä jotain sitten kuitenkin on ollut, Ripatti lisää.

Historiikilla hän haluaa myös nostaa Loviisankatu 8:n tunnettavuutta ja arvostusta.

– Torvi on yksi Suomen arvostetuimmista keikkapaikoista. Missään muualla Lahdessa ei ole tehty yhtään pitkään yhtäjaksoisesti kulttuuria, Loviisankatu 8 on kaupungin helmi. Kostea helmi, Ripatti nauraa.

Ripatti työstää kirjaa yhdessä Markku Kosken ja Janne Urpusen kanssa.

– Tähtäämme joulumarkkinoille. Nyt on meneillään ankara materiaalin hankkimisvaihe. Toivottavasti tästä tulee Torven näköinen kirja, että se on yhtä rosoinen.

Suosittelemme sinulle