Hyppää sisältöön

Suomen luonnonsuojeluliitto virheellisestä liito-oravien kanta-arviosta: Uhanalaisuusaste pitäisi nostaa

Liito-oravan pitäisi olla korkeammalla uhanalaisuusluokituksessa, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava. Arvion mukaan kanta saattaa olla jopa viisi kertaa pienempi kuin on tiedetty.

Kuva: Yle
Anu Rummukainen

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava ei ole hämmästynyt tiedosta, jonka mukaan liito-oravia olisi Suomessa huomattavasti tiedettyä vähemmän.

Sulkava kertoo, että aiheesta on tehty aikaisemmin tieteellinen tutkimus (siirryt toiseen palveluun), joka osoitti kanta-arvion olevan virheellinen. Tutkimuksen mukaan kanta-arvio olisi 2–3 kertaa pienempi kuin on tiedetty.

Virheen syy tosin jäi selittämättä. Nyt Itä-Suomen yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori arvioi kannan olevan moninkertaisesti ylimitoitettu laskennallisen virheen vuoksi.

– On erityisen ongelmallista, että virhe arviossa on sitä suurempi, mitä harvempi liito-oravakanta on, Sulkava toteaa.

Kanta-arvion tekijä on kiistänyt virheen.

Luonnonsuojelulaki takaa lajin suojelun

Kanta-arvio itsessään ei vaikuta lajin uhanalaisuusluokitukseen. Liito-orava siirtyi hiljattain vaarantuneesta silmälläpidettäväksi. Sulkava pitää asiaa hankalana, koska matemaattinen virhe kertautuu ja aiheuttaa muutoksen yksilöiden todelliseen määrään.

– Hyvin todennäköisesti tässä tuli tehtyä moka. Todennäköisesti liito-oravan pitäisi olla edelleen vaarantunut.

Liito-oravakanta on ollut Suomessa laskeva viime vuosina. Kannanarviolla ei ole suoraan vaikutusta lajin suojeluun, koska luonnonsuojelulaki määrittelee sen suojelemisen.

Luonnonsuojelulain mukaan liito-oravan lisääntymispaikkoja ei saa hävittää. Sulkavan mukaan lisääntymispaikkojen kartoitusta pitäisi parantaa.

– Kannanarvion pohjana olleet alueet ovat viranomaisten tiedossa. Kun samat alueet tutkittiin uudestaan, tutkittiin vain alueita, jotka ovat viranomaisten tiedossa. Suurin osa liito-oravapaikoista ei ole heidän tiedossaan. Niissä kannan vähentymisprosentti ainakin pitäisi olla paljon suurempi kuin näissä, jotka ovat tiedossa, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo.

Suosittelemme sinulle