Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Naisjärjestöt: Naisvihan nousu akuutein ongelma

Naistenpäivän poliittinen sanoma jää helposti naisille jaettavien kukkasten varjoon. Tänä vuonna naisjärjestöt haluavat kiinnittää huomiota naisvihan nousuun, jonka nähdään kärjistyneen maahanmuuttokeskustelun myötä.

Sormet tietokoneen näppäimillä.
Kuva: Yle
Laura Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen UN Women -järjestön mukaan naisviha on nostanut päätään maahanmuuttokeskustelun myötä.

Maahanmuuttokeskusteluun osallistuvat naispuoliset poliitikot, tutkijat ja kansalaisaktiivit ovat saaneet niskaansa vihapuhetta, joka kytkeytyy vahvasti heidän sukupuoleensa.

– Rasismin ja naisvihan välillä näyttäisi olevan vahva kytkös. Uhataan vaientaa maahanmuuttoa puolustavan naisen ääni esimerkiksi raiskaamalla, toiminnanjohtaja Elina Multanen sanoo.

Nainen vallanpitäjänä voi ärsyttää

Syyt siihen miksi naisviha näyttäisi nostavan päätään juuri nyt, voivat olla moninaisia.

– Suomessa turvapaikanhakijoiden kasvaneen määrän lisäksi taustalla voi olla taloudellinen tilanne, syrjäytyminen ja globaalinakin ilmiönä havaittu ääriliikkeiden nousu. Naiset myös näkyvät yhä vahvemmin vallanpitäjinä ja se saa aikaan tietyissä ryhmittymissä ärsyyntymistä, Multanen sanoo.

Naisasialiitto Unioni syyttää naisvihan noususta myös Suomen poliittista ilmapiiriä.

Joku vuosi sitten ei oltaisi alettu kiistämään naisen oikeutta aborttiin.

Milla Pyykkönen

– Aggressiivinen puhe ja ihmisten oikeuksien kiistäminen ovat tullet entistä sallitummiksi. Joku vuosi sitten ei oltaisi esimerkiksi alettu kiistämään naisen oikeutta aborttiin.  Jo saavutetuiksi tulleita oikeuksia kyseenalaistetaan, pääsihteeri Milla Pyykkönen sanoo

Nettiviha ruokkii katuväkivaltaa

Naisvihan nousu näkyy yhteydenotoissa Naisasialiitto Unioniin. Viimeisten kahden vuoden aikana ikävien viestien määrä moninkertaistunut.

– Yleensä yhteydenotot tulevat miehiltä, ja viesteissä on usein hyvin rasistinen sävy. Miehet neuvovat mitä meidän naisina pitäisi naisen asemasta sanoa, pääsihteeri Milla Pyykkönen sanoo.

Pyykkösen mukaan naisten oikeuksia saatetaan käyttää keppihevosena omille rasistisille pyrkimyksille.

– Ollaan olevinaan huolissaan naisten liikkumatilasta, jota maahanmuuttajien väitetään kaventavan, mutta todellisuudessa naisten oikeudet eivät kiinnosta vaan halutaan ainoastaan vastustaa maahanmuuttoa.

Nettiviha on senkin vuoksi huolestuttava ilmiö, että se helposti ruokkii uhkailua ja fyysistä väkivaltaa myös virtuaalitodellisuuden ulkopuolella.

Naisasialiitto Unioni on mukana järjestämässä naistenpäivänä Helsingissä Otetaan yö takaisin -mielenosoitusta, joka pohjautuu perinteiseen feministisen liikkeen tempaukseen katuväkivallan kitkemiseksi. Lisäksi Turussa ja Tampereella järjestetään vastaavat Otetaan yö takaisin -mielenosoitukset.

Miten muutoin naisiin kohdistuvaa vihapuhetta voitaisiin kitkeä?

– Siihen täytyy reagoida vahvemmin. Myös sen hiljaisen enemmistön, joka sitä ei missään nimessä hyväksy, tulisi avata suunsa, Elina Multanen sanoo.

Muokattu klo 11:30: Poistettu viittaus ja linkki YK:n raporttiin, jossa käsiteltiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa nettiväkivaltaa. Raportissa oli käytetty osittain virheellisiä lähteitä.

Suosittelemme sinulle