Hyppää sisältöön

Uuteen Liivuoren päiväkotiin mahtuu viisi kylää ja 220 lasta

Liivuoren uusi päiväkoti on saatu vihdoin käyttöön Hämeenlinnassa. Entiset Jukolan ja Nummen päiväkodit yhdistävä Liivuori on Kutalan päiväkodin ohella Hämeenlinnan suurimpia.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Jukolan koulun kylkeen rakennettu uusi Liivuoren päiväkoti ei ole pienimmästä päästä. Eikä voikaan olla, jos kaksi päiväkotia on yhdistetty.

Liivuoren päiväkotia ryhdyttiin rakentamaan, kun Nummen ja Jukolan päiväkodit törmäsivät sisäilmaongelmiin. Nummen päiväkoti odotti uutta paikkaa väistötiloissa. Jukolassa pystyttiin toimimaan siihen asti, kunnes Liivuori valmistui.

Uuden päiväkodin piti aloittaa toimintansa heti vuoden alussa. Kalustetoimitukset olivat kuitenkin myöhässä, joten muutolle päätettiin ottaa hieman lisäaikaa. Nyt hiihtoloman jälkeen ovet voitiin vihdoin avata päivittäiselle toiminnalle.

Toki sekä lapset, että henkilökunta olivat päässeet tekemään jo aiemmin tutustumisretkiä uuteen rakennukseen. Silti maanantaina aamulla taisi olla yhdellä jos toisellakin perhosia vatsassa.

Konsultoiva erityislastentarhanopettaja Tiina Kämäräinen kertoo eskarilaisesta aamupalalla.

– Yksi poika sanoi, että "mulla kyllä vähän mahaan sattuu". Hän söi kyllä aamupalan ja sanoi sen jälkeen, että "ehkä se johtui siitä, kun mua jännittää. Ja nyt kun mulla on ruokaa mahassa, niin nyt mulla ei yhtään mahaan nipistele".

Kylät Seitsemästä veljeksestä

Uuteen päiväkotiin mahtuu 220 lasta ja henkilökuntaakin on viitisenkymmentä. Vaikka päiväkoti on iso, se on jaettu tiloiltaan viiteen kylään. Kylät ovat saaneet nimensäSeitsemästä veljeksestä: Männistö, Impivaara, Toukola, Viertola ja Rajamäki.

Muiden lasten kanssa tekeminen ja touhuaminen on nimenomaan se juttu, joka vie kaikkien lasten kehitystä eteenpäin.

Tiina Kämäräinen

Kylissä puolestaan otetaan käyttöön pienryhmäpedagogiikka. Päiväkodin johtaja Satu Antikaisen mukaan näin alkuvaiheessa se tarkoittaa sitä, että päiväkodissa järjestetään arki niin, että lapset ja aikuiset ovat mahdollisimman pienissä ryhmissä.

– Totuttelemme tutustumaan toisiimme, tilaan ja siihen, miten Liivuoren päiväkodissa ollaan ja eletään.

Vaikka uusissa tiloissa on opettelemista sekä lapsilla että aikuisilla, pitää eteenpäin katsoa positiivisella mielellä. Tiina Kämäräinen näkee isomman lapsimäärän myös mahdollisuutena.

– Koska se, mitä lapsi näkee toisten lasten tekevän, on tosi tärkeätä kehityksen ja oppimisen kannalta. Muiden lasten kanssa tekeminen ja touhuaminen on nimenomaan se juttu, joka vie kaikkien lasten kehitystä eteenpäin.

Satu Antikainen muistuttaa, että kun aikuiset suhtautuvat muutokseen ja uuteen päiväkotiin rauhallisesti, silloin myös lapset sopeutuvat hyvin.

Suosittelemme sinulle