Hyppää sisältöön

Sharapovaa voi uhata jopa vuosien panna – "Tein valtavan virheen"

Pitkän kilpailukiellon lisäksi venäläistähti saattaa menettää miljoonien arvoisia sponsorisopimuksia. Esimerkiksi Nike jäädytti jo yhteistyönsä Sharapovan kanssa.

Maria Sharapova.
Kuva: EPA
Ossi Saarinen

Tennistähti Maria Sharapova tiedotti maanantai-iltana Suomen aikaa kärynneensä kielletyn aineen käyttämisestä. Tammikuussa Australian avointen aikaan positiivisen näytteen antanut venäläinen esiintyi nöyränä median edessä.

- Suhtaudun uraani päivittäin suurella vastuulla ja ammattitaidolla. Tein valtavan virheen. Petin fanini ja lajini, Sharapova sanoi ESPN:n mukaan.

Kansainvälinen tennisliitto on asettanut Sharapovan kilpailukieltoon tutkimusten ajaksi. Venäläistähden asianajajan John Haggertyn mukaan doping-rikkeestä voi saada jopa vuosien kilpailukiellon.

Tein valtavan virheen. Petin fanini ja lajini.

Maria Sharapova

- Jos kiellettyä ainetta ottaa tahallaan, panna on neljä vuotta. Jos sitä ei tee tahallisesti, maksimirangaistus on kaksi vuotta. Jos ilmenee lieventäviä asianhaaroja, kuten uskon vahvasti tässä ilmenevän, rangaistus voi olla vieläkin pienempi. Silloin se voidaan kumota kokonaan.

Sharapovan doping-näytteestä löytyi mildronaatti-nimistä lääkeainetta, joka tunnetaan myös nimellä meldonium. Maailman antidopingtoimisto WADA lähetti urheilijoille joulukuussa kiellettyjen aineiden päivitetyn listan, jolta meldonium löytyy.

Sharapova kertoi ottaneensa lääkettä epähuomiossa, koska hän ei tiennyt mildronaatin ja meldoniumin olevan sama aine. Hän totesi myös, ettei ollut avannut WADA:lta tulleen sähköpostin linkkiä, josta päivitetty lista kielletyistä aineista olisi löytynyt.

- Tiedän, että minun täytyy kohdata seuraukset. En halua päättää uraani tällä tavalla. Toivon, että saan toisen mahdollisuuden pelata, Sharapova totesi.

Olemme pettyneitä ja yllättyneitä Maria Sharapovaan liittyvistä uutisista.

Niken tiedote

Kilpailukiellon lisäksi Sharapova saattaa menettää arvokkaita sponsorisopimuksia. Urheiluvälinevalmistaja Nike jäädytti yhteistyön venäläistähden kanssa välittömästi. Sharapovalla oli menossa Niken kanssa yli 60 miljoonan euron arvoinen yhteistyösopimus. Vuonna 2010 tehty sopimus on kahdeksan vuoden pituinen.

- Olemme pettyneitä ja yllättyneitä Maria Sharapovaan liittyvistä uutisista. Olemme päättäneet keskeyttää yhteistyömme tutkimusten ajaksi. Jatkamme tilanteen seuraamista, Niken tiedotteessa kerrottiin.

Mildronaatti on lääkeaine, joka suojaa sydäntä rasituksessa hapenpuutteelta. Sharapova kertoo käyttäneensä ainetta kymmenen vuoden ajan, koska hän on kärsinyt flunssasta parin kuukauden välein. Lisäksi häneltä on löydetty poikkeamia sydänfilmistä ja merkkejä diabeteksestä.

Sharapovan kanssa samasta aineesta kärysi samaan aikaan venäläinen taitoluistelija Jekaterina Bobrova ja ruotsalaisjuoksija Abeba Aregawi.

Suosittelemme sinulle