Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Auta keskosia tekemällä käsitöitä – virkatut lonkerot tuovat pikkuisille turvaa

Pienillä vauvoilla on vaistomainen tarve tarttua johonkin. Jotta keskoskaapin hoitoletkut saisivat olla rauhassa, tarvitsevat pienet sormet muuta kosketeltavaa. Voit auttaa virkkaamalla turvalonkeroita.

virkattuja mustekaloja
Kuva: Annika Pakkanen
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienten sormien ulottuvilla on keskoskaapissa lähinnä erilaisia seurantalaitteiden piuhoja ja hoitoletkuja. Vauvat eivät vielä ymmärrä, että niitä ei saa nyppiä. He vain tarttuvat vaistomaisesti johonkin.

– Pienillä potilailla on tarttumisen tarve. Ikävä kyllä se täyttyy usein tarttumalla hoitolaitteisiin, jotka voivat lähteä irti, kertoo ylihoitaja Tuula Arvola Satakunnan keskussairaalasta.

Tarvetta sadoille turvalonkeroille

Sairaalassa on nyt vuoden ajan käytetty virkattuja turvalonkeroita. Niiden uskotaan tarjoavan pienokaisille turvaa. Lonkeroita ei kuitenkaan riitä kaikille.

– Meillä on niitä yksi hoitaja täällä yksikössä tehnyt. Keskolassa on 350-400 potilasta vuodessa, joten tarvetta olisi paljon enemmänkin. Lonkeroiden huoltaminen on sen verran hankalaa, että jokainen potilas saa pitää oman turvalonkeronsa kotiuduttuaan.

Näin voit osallistua keräykseen

Yle Pori päätti käynnistää kampanjan turvalonkeroiden keräämiseksi Satakunnan keskussairaalan keskospotilaille. Turvalonkero valmistuu käsityötaitoiselta nopeasti pesunkestävästä puuvillalangasta. Katso liitteestä ohje sen valmistamiseen. Ulkonäköseikat eivät ole pääasiassa, joten ohjetta voi myös hieman soveltaa. Ohje löytyy myös muun muassa Turvalonkeroita keskosille -ryhmästä Facebookista.

Valmiin turvalonkeron voi tuoda Yle Porin toimitukseen osoitteeseen Mikonkatu 4 D, Pori. Sen voi myös lähettää postilla osoitteeseen Yle Pori, PL 113, 28101 Pori.

Suosittelemme sinulle