Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ilmaiset nastat kenkiin kunnan piikkiin

Siikajoella on huolestuttu kaatumisonnettomuuksista. Kunta-aloitteen ansiota kaikki yli 55-vuotiaat saavat halutessaan talvikenkiinsä nastat.

Siikajoella laitetaan yli 55-vuotialle ilmaiseksi nastat kenkiin kaatumisonnoettomuuksien ehkäisemiseksi.
Kuva: Siikajoen kunta / Krista Alanenpää
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan Siikajoella halutaan vähentää kaatumisonnettomuuksia. Kuntalaisaloitteen perusteella kaikki yli 55-vuotiaat siikajokiset voivat asennuttaa kenkiinsä joko irrotettavat tai kiinteät nastat. Nastat saa yhteen talvikenkäpariin. Mallia on haettu Raisiosta, jossa nastoituspalvelu koskee eläkeläisiä.

Kunnan työpaja Kätevässä kengänpohjiin asennetaan 6-10 nastaa.

Ilmaiset nastat kiinnostavat, kertoo työpajavastaa Helena Piippo.

– Liukkaudentorjunta nastojen avulla on havaittu tarpeelliseksi. Nyt on laitettu pariinkymmeneen kenkiin ja lisää odottaa luovutusta omistajilleen.

Vähemmän kaatumiskustannuksia

Kunnassa on herätty talviliukastumisten kalliisiin kustannuksiin.

– Ikäihmisten talviliukkailla kaatumiset ovat ikäviä ja kunnan kannalta myös kalliita. Nastojen laitto kenkiin on pieni menoerä verrattuna esimerkiksi lonkkamurtuman kustannuksiin, kertoo työpajavastaava Helena Piippo.

Nastojen laitto kenkiin on pieni kustannus verrattuna esimerkiksi lonkkamurtuman kustannuksiin.

Helena Piippo

Siikajoen kunta tarjoaa yli 55-vuotiaille vaihtoehtona myös irrotettavia liukuesteitä. Niiden kanssa on ollut vaikeuksia.

– Useammalla yli 55-vuotiaalla tai eläkeläisillä voi olla vaikeuksia laittaa ja poistaa irrotettavia liukuesteitä, kun kroppa ei vaan taivu. Irrotettavat nastat eivät myöskään tahdo pysyä paikallaan yhtä hyvin kuin kenkiin kiinnitettävät nastat, kertoo Piippo.

Siikajoen kunta aikoo jatkaa talvikenkien nastoitusta ensi syksynä.   

Suosittelemme