Bergenin yliopiston tutkijat Julian Vedeler Johnsen ja Katrine Vellesen Loken kehottavat Suomea luopumaan kotihoidon tuesta, jonka ansiosta äiti voi hoitaa lasta kotona kolmevuotiaaksi asti. Jos lapsia on useita, kotonaolo venyy.
Tuen takia pikkulasten äitien työllisyys on heikko, katsovat tutkijat.
Suomen kotihoito on poikkeus. Muissa Pohjoimaissa vastaavaa tukea ei enää ole. Lapset viedään aiemmin päivähoitoon, yleisesti 1–2-vuotiaina. Tanskassa moni lapsi aloittaa päivähoidossa jo alle yksivuotiaana.
Pohjoismaat satsaavat eniten maailmassa vanhempainvapaisiin ja julkisesti tuettuun päivähoitoon. Naisten ja miesten välilset palkkaerot ovat kuitenkin yhä suuret varsinkin korkeammissa tuloluokissa.
Perhetukien ansiosta naisten työllisyys on hyvä, mutta naisten on vaikeampi kurottaa johtajiksi ja hyville palkoille. Perhetuet eivät ole siis lisänneet tasa-arvoa. Perhetuet kannustavat naisia töihin, mutta ne eivät tue kipuamista uratikkailla.
Raportissa viitataan Maailman talousfoorumin listaukseen siitä, kuinka tasa-arvoisesti maassa on johtajia. Ruotsi on sijalla 31, Norja 43, Suomi 55 ja Tanska 81.
Palkkakuilu saapuu lapsen mukana perheeseen
Tutkimuksessa todetaan, että äitien ja isien välinen palkkaero on paljon suurempi kuin lapsettomien sukupuolten välinen palkkaero. Palkkakuilu tulee perheisiin samalla kun lapsi syntyy.
Aiemminkin on todettu, että pelkkä mahdollisuus pitää pitkiä perhevapaita heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla.
Ruotsalaisia tutkijat kehottavat pohtimaan vanhempainvapaan pituutta.
Ruotsissa vanhempainlomasta äiti pitää kolme ja isä kolme kuukautta, ja seuraavat kuusi kuukautta vanhemmat voivat jakaa. Sen jälkeen tarjolla on vielä kuusi kuukautta perhelomaa. Tutkijat ehdottavat, että viimeinen kuuden kuukauden vanhempainvapaa pitäisi voida vaihtaa takuuseen hoitopaikasta.
Tutkiijoiden mukaan alle vuoden mittainen vanhempainvapaa ei heikennä äitien työllisyyttä.
Ruotsissa Suomen kotitalousvähennystä vastaavat tuet ovat lisänneet äitien työssäkäyntiä.
Lisäksi tutkijat kehottavat lisäämään päiväkotien aukioloa ja vuorohoitoa. Naiset tekevät usein osa-aikatyötä mutta pääsisivät venyttämään työpäiviä.
Pohjoismaat Tanskaa lukuun ottamatta ovat kiintiöineet lomaa isille. Tutkimuksen mukaan isävapaiden yleistyminen ei ainakaan vielä ole selkeästi parantanut naisten asemaa työmarkkinoilla.