Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ilmaisjakeluala syyttää Postia luonnollisesta monopolista

Ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia jakava Suomen Suoramainonta Oy väittää Postin käyttävän väärin luonnollisen monopolin asemaa.

Nuori nainen jakaa mainoksia rappukäytävässä.
Kuva: Yle
Joona Haarala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Suoramainonta Oy:n tuotantojohtaja Mika Kauppinen väittää, että posti hinnoittelee itsensä kalliisti alueilla, joissa ei ole suuria yksityisiä ilmaisjakelua hoitavia yhtiöitä.

– Postin hinnoittelu nykypäivänä on hyvinkin alueellista nykypäivänä. Se on muotoutunut vahvasti sen mukaan, minkälaisella alueella toimitaan. Selvästi siinä on ollut havaittavissa, että hintakehitys on ollut nopeampaa ja korkeampaa erityisesti alueilla, missä emme toimi.

Suomen Suoramainonta Oy on maamme markkinajohtaja ilmaisjakelulehtien ja osoitteettomien mainosten jakelussa. Yhtiö ostaa kuitenkin palveluita Postilta alueilta, jossa sillä ei ole toimintaa.

Posti hinnoittelee jakelua postilaatikkotiheyden mukaan

Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko myöntää, että Postilla on kolme erilaista tariffia osoitteettomaan jakeluun. Hän toivottaa myös yksityiset tervetulleeksi niille alueille, joissa Posti toimii yksin.

– Kaikki on vapaasti kilpailtua. Osoitteettomien lähetysten jakamista ei rajoita minkäänlainen lainsäädäntö tai rajoitukset, kuten kirjejakelua rajoittaa tänä päivänä.

Savikko täsmentää, että korkeammat tariffit koskevat alueita, joissa ei ole postilaatikoita tiheästi. Savikon mukaan posti puhuu niin sanotuista A–B–C-alueista. Hintaan vaikuttavat monet eri tekijät.

– Alueet on koostettu postinumerotasoisiksi kokonaisuuksiiksi. Jakelussa voi pienimmillään ostaa yhden postinumeroalueen. On selvää, että kerrostaloissa taajamissa jakelukustannus on huomattavasti pienempi kuin haja-asutusalueilla ajettaessa.

Tariffeja ja palkkoja käsitelty oikeusteitse

Hinnoittelun lisäksi Suomen Suoramainontaa närästää Postin ja Palvelualan unionin tekemä yleissitova työehtosopimus, joka määrittelee myös erillisjakelun eli osoitteettoman jakelun.

Suomen Suoramainonta Oy:n tuotantojohtaja Mika Kauppinen sanoo, että Posti oli sopimassa työntekijöidensä kassa palkkatasoa sellaiselle palvelulle, jota Postilla ei edes ole.

– Posti on aikanaan neuvotellut erillisjakelualan työehtosopimuksen, jota se ei itse edes harjoita ja määritellyt toisen toimijan palkat viemällä tämän työehtosopimuksen yleissitovaksi. Osoitteetonta postia on jaettu normaalin päiväpostin mukana, Kauppinen toteaa.

Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko ei ota kantaa palkka-asiaan, koska hänen näkökulmastaan tes-asiat ovat Suomen Suoramainonnan ja ammattiyhdistysliikkeen välinen asia. Sen sijaan Savikko korostaa, että kilpailuviranomaiset ovat selvittäneet Postin erilaisten tariffien laillisuuden.

Suosittelemme