Hyppää sisältöön

Ihmisen ja koneen odotettu mestaruuskamppailu on alkanut – videolinkki

Shakkia vaikeamman go-pelin mestaruus ratkeaa, kun tekoäly haastaa ihmisen. Googlen AlphaGo vei ensimmäisen ottelun. Lee Sadol toivoo säilyttävänsä tittelinsä, mutta haluaa myös muistuttaa, ettei pelaamisessa ole kyse pelkästään voitosta.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Soulissa Etelä-Koreassa on alkanut etukäteen suurta kiinnostusta herättänyt kamppalu keinoälyn ja ihmisen välillä. Go-ottelussa ovat vastakkain Google-yhtiön kehittämä AlphaGo -ohjelma ja maailman parhaana pidetty go-pelaaja Lee Sadol.

Eteläkorealainen Lee on voittanut 18 kertaa kansainvälisen titteliottelun sen jälkeen, kun hän ryhtyi go-ammattilaiseksi 12-vuotiaana. AlphaGo puolestaan löi tammikussa Euroopan go-mestarin Fan Huin luvuin 5-0.

Myös AlphaGo ja Lee kohtaavat viisi kertaa. Suomen aikaa aamupäivällä päättyneen ensimmäisen pelin voitti Alpha Go. Viimeinen peli pelataan tiistaina 15.3.

Ottelu on saanut julkisuutta kenties enemmän kuin mikään muu keinoälyn ja ihmisen välinen mittelö sitten šakkipelaaja Garri Kasparovin ja IBM:n Deep Blue -tietokoneen kohtaamisen vuonna 1997.

Kasparovin kärsimää tappiota pidettiin historiallisena keinoälyn kehityksen kannalta. Strategiapeli gota on pidetty monta kertaa šakkia suurempana haasteena tekoälylle.

Leen voitonvarmuus rapissut

Vielä muutama viikko sitten Lee Sadol arveli, että hän tulee voittamaan AlphaGon suoraan luvuin 5-0.

Myöhemmin Lee pääsi seuraamaan Googlen AlphaGo -esittelyä, ja arveli, että kone kykenee imitoimaan inhimillistä intuitiota, vaikkei sen intuitio olisikaan yhtä terävää kuin ihmisen. 

– Ihmiset tekevät virheitä, koska he ovat ihmisiä. Jos teen inhimillisiä erehdyksiä, voin hävitä, sanoo Lee nyt.

Leen mukaan konetta vastaan pelaamiseen liittyy toinenkin ongelma: vastustajan energiaa ja vahvuutta ei pysty lukemaan hänen rekatioistaan.

– Voi tulla tunne, että pelaan itsekseni.

Voitto ei ole mestarillekaan kaikki kaikessa

Alpha Gon kehittäjiin kuuluva Demis Hassabis muistuttaa, että huippupelaajat luottavat usein intuitioonsa. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että go-laudalla pelinappuloilla voi olla erilaisia asemia enemmän kuin maailmankaikkeudessa on atomeja.

AlphaGon etu ottelussa on, ettei se koskaan väsy eikä huolestu, Hassabis.

Lee puolestaan toivoo pystyvänsä pitämään tittelinsä, mutta haluaa myös muistuttaa yleisöä, ettei pelaamisessa ole kyse pelkästään voitosta.

Voit seurata Googlen omistaman DeepMind-yrityksen YouTube-kanavalta (siirryt toiseen palveluun), miten tietokoneen ja ihmisen välisessä mittelössä käy.

Suosittelemme sinulle