Hyppää sisältöön

Lukijoiden karut kokemukset naapurimelusta: "Kerrostaloon lähden vain kuolleena tai kuuroutuneena"

Kellarinovien paukuttamista yöllä, koirankarvojen lakaisemista ovelle ja laskuhumalaista riitelyä. Lukijoista on järjetöntä, että naapurin elämänmenosta häiriintyviä kehotetaan usein muuttamaan kerrostalosta pois. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, he huomauttavat.

Kerrostalo
Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Hanna Lumme

Kysyimme lukijoilta, millaisia ääniä kerrostalossa pitää sietää ja mitä nämä ovat tehneet vähentääkseen häiriöitä.

Lukijat innostuivat kertomaan omista kokemuksistaan kerrostalossa. Nimimerkki Oma koti erittäin kallis huomauttaa, että kerrostalossa kuuluu kaikki siivouksesta, koirista, kävelystä ja vieraista vessan vetämiseen sekä suihkussa käymiseen.

Hän kertoo jopa muuttaneensa naapurimelun vuoksi.

– Eniten häiritsivät kantapääkävelijät, pianistit ja perhepäivähoitajat. Vihdoin onnistuimme kaikkien kärsittyjen vuosien jälkeen pääsemään omakotitaloon, tosin velkaa on runsaasti. Vaan nyt on oma rauha. Sopii ihmetellä, miksi taloihin yhä rakennetaan ontelolaattaa ja ohuita väliseiniä, kun niiden äänieristys on kelvoton.

– Yläkerran lapsilauma juoksentelee asunnossaan pari tuntia päivittäin. Työskentelen kotoa käsin, joten töminä on melko häiritsevää. Kuitenkin nielen ärtymykseni ja totean, että itsepä olen kerrostaloasumisen valinnut, kirjoittaa nimimerkkiHja jatkaa:

Kuvitellaan, että remontointi tai bileet keskellä yötä ovat normaalia ääntä. Eivät ne ole.

Nimimerkki Kerrostaloasuja

– Oikeastaan ainoaa oikeasti vastenmielistä naapurimelua on – vuorokaudenajasta riippumatta – pariskuntien laskuhumalainen riitely, joka jatkuu ja jatkuu ja josta ei erota edes sanoja vaan ainoastaan v-mäisen äänensävyn. Siitä tulee paha mieli.

Myös MK pitää ikävimpänä naapurimelun ilmenemismuotona riitelyä. Hän kertoo naapurissaan asuvan pariskunnan riidelleen käytännössä koko hereilläoloajan, ja huuto kuului keittokomeron kautta naapurin olohuoneeseen asti.

– Sitten heille syntyi vauva. Osuttiin kerran samaan hissiin, ja pariskunta pyyteli anteeksi, että vauvan itku varmaan kuuluu asuntooni. Sanoin, että vauvan itku ei haittaa yhtään, mukava kuunnella uuden elämän ääntä, mutta heidän riitelemistään on kurja kuunnella. Eivät vastanneet mitään. Puolen tunnin päästä piti laittaa tv kovemmalle, kun 'äitisi on niin huono ihminen' -huudot peitti tv:n äänen.

Lukija: Miksi kellarinovia paiskotaan kolmelta yöllä?

Lukijoita harmittavat myös naapurin musiikinkuuntelu ja siitä tuleva bassonjytke. He ehdottavat, että musiikin kuuntelija voisi testata rappukäytävässä käymällä, kuuluuko musiikki sinne ja jos kuuluu, laskea äänenvoimakkuutta.

Verhojen liikutteluaosa lukijoista pitää huomattavana ongelmana.

Oikeastaan ainoaa oikeasti vastenmielistä naapurimelua on pariskuntien laskuhumalainen riitely.

Nimimerkki H

– Asuin kerran talossa, jossa verhokisko oli asennettu kiinni huoneiston läpi kulkeviin vesijohtoputkiin. Metallinipsuilla kiinnitettyjen verhojen vetäminen kuului naapuriin. Eristeen laittaminen putkien ja verhokiskon väliin auttoi, A-KH sanoo.

Kerrostalonaapuri  kertoo oman kokemuksensa vuokra-asumisesta kerrostalossa. Hänen alapuolellaan asui eläkeläisrouva, joka tarkkaili muita.

– Hän mittasi pihalla viivoittimella nurmikon pituuden, ja soitti isännöitsijälle, jos se oli liian pitkä. Normaalit puhe- ja askeläänet päiväsaikaan rappukäytävässä saivat hänet säntäämään kämpästään ulos ja huutamaan. Kun kaverini haki pyykkini pyykkituvasta, hän säntäsi paikalle ja uhkasi "pyykkivarasta" poliisilla. Aina äänet eivät siis vie naapurisopua – sen voivat viedä myös niuhomielinen kyttäys ja toisten henkilökohtaisiin asioihin puuttuminen.

Tahallista kiusantekoa?

Nimimerkki _Tyttö vaan _kertoo, millaista yhteiselo hänen kotitalossaan on.

– Kerrostalo, tasanteella 4 asuntoa, joista kahdessa on koiria. Naapuri lakaisee viikoittain tasanteen ja kerää koirankarvat ovemme eteen syyttäen meitä porrashuoneen sotkemisesta, koska emme kerää koiriemme karvoja talteen. Toisen naapurin koirat eivät kuulemma tiputa karvojaan. Huoneistostamme kuuluu myös epämääräisiä sähköisiä ääniä ja kolistelemme tahallaan ovea.

Ruma totuus meillä on, että pitää sietää kaikki, mitä ikinä kuulee.

Nimimerkki Tupsu

– Valitukset tehdään postiluukusta tiputettavilla pikkulappusilla, ovea hakkaamalla tai valittamalla ovella. Keskusteluyhteyttä on vaikea saada, koska vastapuoli ei ole kiinnostunut kompromisseista vaan valittamisesta ja syyttelystä.

Kerrostaloasuja pitää ongelman ytimenä sitä, että ihmiset eivät huomioi toisiaan.

– Kuvitellaan, että remontointi tai bileet keskellä yötä ovat normaalia ääntä. Eivät ne ole. Itse kun asun ykköskerroksessa, ei voi kuin ihmetellä pellistä tehtyjen kellarinovien paukuttamista milloin mihinkin aikaan. Kuuluu asuntoon aivan kuin asunnon omaa ovea paiskottaisiin. Onko häkkivarastoon pakko mennä klo 3 yöllä?

Hän huomauttaa, ettei kerrostaloasuminen ole aina oma valinta.

– Näytä, mihin mahtuu miljoonalle pääkaupunkiseutulaiselle omakotitalot ja mistä niihin saadaan rahat? hän kysyy.

"Kerrostalossa elävän pitää sietää normaaleja elämän ääniä"

Liuta lukijoita korostaa, että täysin hiljaista kerrostaloa tuskin onkaan. Jos asuu kerrostalossa, täydellistä hiljaisuutta ei myöskään voi vaatia.

– Kerrostalossa elävän pitää sietää normaaleja elämän ääniä. Koira voi haukkua joskus (kunhan ei hauku kahdeksaa tuntia putkeen tauotta), lasten itku ja leikkiessä joskus huutokin on väistämätön asia, vessassa on ihmisten käytävä ja vuorotyöläinen saattaa käydä suihkussakin outoihin aikoihin, nimimerkkiEnt. kerrostaloasujasanoo.

Valittajalle usein sanotaan, että kerrostalossa pitää sopeutua. Kaikkien pitää.

Nimimerkki Taavetti

Lukijoiden mielestä keskellä yötä ei tarvitse sietää naapurin juhlimista asunnossaan, meluamista rappukäytävässä tai esimerkiksi moporallia ikkunoiden alla. Myöskään tiskaaminen, siivoaminen tai äänekkäiden kodinkoneiden käyttö eivät kuulu hiljaisuuden ajalle.

– Ruma totuus meillä on, että pitää sietää kaikki, mitä ikinä kuulee. Mutta ei minua haittaa. Itsekin pidän joskus meteliä, joskus viikonloppuisin on musiikki pauhannut kellon ympäri ja itse mökyän vielä päälle. Mutta olemme kaikki rapun asujat tehneet sopimuksen yhdessä: jos alkaa rassaamaan niin pelkäämättä voi tulla sanomaan. Ja onpa minulle tultukin joskus kertomaan että sen hetkinen äänenvolyymi ei käy nyt yhteen lapsen nukutuksen kanssa, ja yhteisymmärryksessä musiikki meni pois, Tupsu sanoo.

– Valittajalle usein sanotaan, että kerrostalossa pitää sopeutua. Kaikkien pitää. Itse vedän makkarin verhon yhdeltätoista, tuuletusikkuna narisee (uudet ikkunat!) jne. Musiikkia kuuntelen päivälläkin kuulokkeilla, niin voi oopperaakin kuunnella täysillä vaikka keskellä yötä. Vessaa en yöllä "pienen asian" takia vedä puhumattakaan tiskeistä tai pyykistä, _Taavetti _kirjoittaa.

"Naapureiden huomioonottaminen on todellakin rapautunut"

NimimerkkiRauhanmielestä jokaisella asukkaalla on oikeus nukkua yönsä ilman naapurista kantautuvia ääniä.

Niinhän se koulussakin on, että kiusattu joutuu vaihtamaan koulua.

Nimimerkki Kerrostaloasuja

– Kaikki äänet ei peity korvatulpilla, joita joka yö käytän. Olen käynyt enemmän kuin kerran pyytämässä hiljaisuutta naapurin oven takana puolen yön jälkeen. Vuoden sisään neljännen oven takana käynnin lisäksi kirjoitin vielä asiallisen ja ystävällismielisen kirjeen. Uskon ja toivon, että viimeistään sen jälkeen naapuri hoksasi, että ihan oikeasti tavaroiden siirtely tai tiputtelu ja arkiset askareet yöllä kuuluvat ja herättävät jonkun...

– Ihmetyttää tämä monien 'jos ei kestä järjestyssääntöjen vastaista metelöintiä niin paras muuttaa muualle' -asenne. Ilmeisesti täällä eivät ihmiset käy töissä, kun voivat kuunnella kotibileitäkin puoleen yöhön? Mutta niinhän se koulussakin on, että kiusattu joutuu vaihtamaan koulua. Naapureiden huomioonottaminen on todellakin rapautunut, Kerrostaloasuja sanoo.

Nimimerkki Ääniherkkä kertoo asuneensa vuosikymmenen kerrostalossa, mutta enää hän ei valitsisi sitä asumismuodokseen.

– Tuntuu sille, että kerrostalot vetävät puoleensa metelöitsijöitä tai melua sietäviä. Asumme tätä nykyä rivitalon päätyhuoneistossa niin kutsutulla mummoalueella. Seinänaapuri on mahtava, kuten koko pihapiiri. Kerrostaloon lähden vain kuolleena tai kuuroutuneena.

Suosittelemme sinulle