Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vietnamilaisilla kaksosilla eri isät – mahdollista myös Suomessa

Sukulaiset panivat merkille, että toinen kaksosista oli selvästi erinäköinen kuin sisaruksensa tai vanhempansa.

Vastasyntyneiden kaksosten jalat.
Kuva: Owen Franken / Corbis /AOP
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Väestöliiton Turun klinikan ylilääkärin Leena Anttilan mukaan ei ole lainkaan mahdotonta, että nainen synnyttää kaksoset, joilla on eri isät. Niin voi käydä, jos naisen seksielämä on vilkasta ja hänellä on useita kumppaneita.

– Ei sen tarvitse olla maailman ihme.

Äskettäin uutisoitiin, että Vietnamissa syntyneillä erimunaisilla kaksosilla on eri isät. Näin voi käydä, jos kaksi eri miestä hedelmöittää naisen kaksi munasolua lyhyen ajan kuluessa.

Vietnamilaiskaksosten DNA:t päätettiin testata sen jälkeen, kun sukulaiset olivat panneet merkille, että toinen lapsista oli selvästi erinäköinen kuin sisaruksensa tai vanhempansa. 

Ei sen tarvitse olla maailman ihme.

Leena Anttila

DNA-testin tehneen laitoksen johtajan mukaan tulos on täysin luotettava. Professori Le Dinh Luong kertoo, että maailmassa tunnetaan vain alle kymmenen tapausta, joissa kaksosilla on eri isät.

Voi tosin olla, että kaikista tapauksista ei ole haluttu puhua julkisuudessa, hän lisää.

Suomalaisasiantuntija: Ei ennenkuulumatonta

Miehen siittiö voi olla hedelmöityskykyinen useita päiviä naisen elimistössä. Munasolukin pysyy lisääntymiskykyisenä ainakin vuorokauden ajan ovulaation tapahduttua. Ja jos munasoluja irtoaa kaksi, pitenee mahdollinen hedelmöittymisaikakin, koska ovulaatioilla voi olla aikaeroa vaikkapa vuorokauden verran.

Ylilääkäri Anttila sanoo, ettei ole törmännyt Suomessa Vietnamissa sattuneen kaltaiseen tapaukseen, eikä sellaisesta ole ollut puhetta kollegoidenkaan kesken. Täysin mahdollisuutta ei kuitenkaan voi sulkea pois, Anttila sanoo.

Tutumpi tilanne suomalaisille gynekologeille on, että potilas, jolla on ollut ovulaation aikaan kaksi seksikumppania, haluaa tietää, kumpi on lapsen isä. Anttilan mukaan ei voi sanoa, että yksi päivä olisi hedelmöittymiselle toista todennäköisempi.

– En itse koskaan uskaltaisin mennä antamaan tuomiota päivien perusteella, Anttila sanoo.

Anttila muistelee, että tutkimusten mukaan perinteisissäkin perheissä jopa kymmenen prosenttia lapsista ei ole perheen isän omia. 

Hedelmöityshoidossa Suomessa ollaan tarkkoja

Hedelmöityshoidossa meillä ei Anttilan mukaan voida hedelmöittää naista yhdellä kertaa kaksilla siittiöillä. 

Sen sijaan hän pitää teoreettisesti mahdollisena, että luovutetulla siittiöllä hoidettu nainen tulisi samaan aikaan raskaaksi myös jollekin muulle kumppanilleen. Tietoisesti sitä ei missään tapauksessa tehdä, Anttila korostaa.

Muusta maailmasta hän ei mene takuuseen. Maailmallahan tehdään vaikka mitä, hän sanoo.

Kaikista raskauksista noin kaksi prosenttia on kaksoisraskauksia. Kaksosista taas kaksi kolmasosaa on erimunaisia eli ei-identtisiä.

Suosittelemme sinulle