Hyppää sisältöön

Joukkovoima-mielenosoitus leikkauksia vastaan päättää protestiviikon

Mielenosoittajia on saanut liikkeelle tällä viikolla niin tasa-arvo, opintotuki, metsähallituslaki kuin maatilojen talousahdinkokin.

Kuva: Pekka Tynell / Yle
Anne Orjala

Kuluvaa viikkoa voi hyvällä syyllä kutsua mielenosoitusviikoksi, sillä mielenilmauksia on järjestetty tällä viikolla useita aina opintotukileikkauksista maatilojen talousahdinkoon.

Mielenosoitusviikko päättyy tänään lauantaina Helsingissä järjestettävään Joukkovoima-kansanliikkeen mielenosoitukseen, jossa vastustetaan hallituksen leikkauksia ja vaaditaan kaikille riittävää toimentuloa.

– Järjestämme mielenosoituksen siksi, että loppuisi tämä, että annetaan niille, joilla jo on paljon, ja otetaan niiltä, joilla ei ole kohta yhtään mitään. Kaikille pitää antaa ihmisarvo, sanoo järjestäjiin kuuluva Raisa Lehtomäki.

Joukkovoima-mielenosoitus Helsingissä 22. elokuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Järjestäjät odottavat tapahtumaan paljon väkeä, sillä myös maakunnista on tulossa bussikuljetuksia.

– Busseja on tulossa ympäri Suomen ja pääkaupunkiseudulta on tulossa aika paljon. Sanoisin, että tuollainen 5 000–6 000, Lehtomäki ennakoi osallistujamäärää.

Liikkeen elokuussa järjestämään mielenosoitukseen osallistui poliisin silloisen arvion mukaan noin 5 000 ihmistä, kun taas järjestäjien mukaan noin 12 000.

Tuolloin itse mielenosoitus sujui rauhallisesti, mutta poliisi otti kiinni yhdeksän henkilöä, jotka olivat tukkineet tien.

Mielenosoitusviikko alkoi naistenpäivänä

Otetaan yö takaisin -mielenosoituskulkue Pitkälläsillalla. Kuva: Satu Nurmio / Yle

Mielenilmausten sävyttämä viikko alkoi tiistaina naistenpäivänä, kun satoja ihmisiä osallistuiHelsingissä mielenosoituskulkueeseen tasa-arvon puolesta. Antirasistinen ja feministinen Otetaan yö takaisin -mielenosoitus sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Opintotukimielenosoitus Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Keskiviikkona Helsingin keskustassa osoitettiin mieltä kaavailtuja opintotukileikkauksia vastaan. Mielenosoitukseen osallistui noin 3 000 ihmistä. Paikalla olleita opiskelijoita huolestutti muun muassa suunniteltujen leikkausten suuruus ja koulutuksen tasa-arvo. Mielenilmausta järjestämässä olivat useat ylioppilaskunnat, opiskelijakunnat ja opiskelijajärjestöt.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen pitää tapahtumaa onnistuneena. Hänen mukaansa mielenilmaus kannatti pitää, vaikka opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)  sanoi Yle Uutisille vievänsä koulutusleikkauksia eteenpäin.

Mielenilmaus metsähallituslaista Kansalaistorilla. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Onhan tässä saatu huomattava määrä keskustelua aikaan ja nyt on kuitenkin saatu opiskelijoiden ääni ihan eri tavalla kuuluviin kuin ennen mielenosoitusta. Totta kai ministeri puolustelee hallituksensa tekemiä päätöksiä, mutta kyllä näillä on aina jokin vaikutus, että ihmiset pääsevät sanomaan, mitä mieltä he ovat, Koponen sanoo.

Keskiviikkona Helsingissä osoitettiin mieltä myös kiisteltyä metsähallituslakia vastaan. Paikalla olleet halusivat puolustaa metsiä ja suomalaista luontoa.

Viljelijät traktoreilla Helsinkiin

Viljelijöiden mielenosoitus Senaatintorilla Helsingissä perjantaina. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Perjantaina puolestaan Helsingin Senaatintori täyttyi traktoreista, kun maatilojen talousahdinko sai viljelijät liikkeelle.

Viljelijöiden mukaan Venäjä-pakotteet ja hintojen lasku ovat ajaneet maatilat ahdinkoon, ja viimeinen niitti oli tukien maksatusten viivästyminen.

Iltapäivällä päättyneessä mielenosoituksessa oli mukana tuhansia ihmisiä ja satoja traktoreita.

Suosittelemme sinulle