Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Töitä voi saada pelkällä puhelimen näpyttelyllä – suomalainen sovellus tähtää maailmalle

Nuorten työllistymistä pyritään helpottamaan uuden mobiilipalvelun avulla. Palvelun kautta sekä yritykset että kotitaloudet voivat tarjota nuorille lyhytkestoisia työtehtäviä.

Work Pilots -mobiilipalvelu
Work Pilots -mobiilipalvelu Kuva: Juha Korhonen / Yle
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Venla Vähä-Nuuja oli torstaiaamuna Kahviputiikki Papulaarissa apuna pussittamassa Kouvola-kahvia.

Hän sai työtehtävän Work Pilots -nimisen mobiilipalvelun kautta, missä Kahviputiikki oli ilmoittanut lyhytkestoisesta työstä. Vähä-Nuuja viestitti palvelun kautta olevansa innokas tarttumaan tehtävään ja tuli valituksi.

Tätä ennen hän on päässyt palvelun kautta muun muassa maistattamaan lakritsia.

– On tosi mukava päästä testaamaan sovelluksen kautta erilaisia työtehtäviä ja nähdä, miltä ne tuntuvat ja mistä tykkää. Sovelluksen käyttö on ollut tosi helppoa ja paljon helpompaa, kuin lähteä esimerkiksi paikanpäälle tai lähettää työhakemuksia sähköpostilla.

Work Pilots -mobiilisovellus on kehitetty apuvälineeksi nuorten työllistymiseksi vaikeassa työllisyystilanteessa. Tavoitteena on, että nuoret pääsisivät ensisijaisesti hankkimaan työkokemusta ja sitä kautta työllistymään, mutta myös ansaitsemaan rahaa.

– Näyttää siltä, että jos nuori saa ensimmäisen kokemuksen ja merkinnän ansioluetteloon, niin mahdollisuus saada pidempaikaisempaa ja pysyvämpää työtä kasvaa huomattavasti. Tätä me lähdimme taklaamaan, selvittää Yllätetään yhteiskunta -yhteisön perustaja Jari Raitanen.

Yllätetään yhteiskunta on vuonna 2007 perustettu yhteisö, joka pyrkii luomaan uusia toimintamalleja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen yritysten ja julkisen sekä kolmannen sektorin yhteistyönä.

Nopeaa apua pienempiin töihin

Kouvolalainen Kahviputiikki Papulaari on yksi testivaiheessa mukana olleista yrityksistä. Mobiilipalvelun kautta yrittäjä saa nopeasti ja helposti apukäsiä, minkä lisäksi hän pääsee tutustumaan tulevaisuuden tekijöihin.

On tosi mukava päästä testaamaan sovelluksen kautta erilaisia työtehtäviä.

Venla Vähä-Nuuja

– Ainakin me olemme huomanneet, että meillä on kaikennäköistä pientä hommaa, missä voisi tarvita apua, kertoo yrittäjä Kimmo Kero Kahviputiikki Papulaarista.

– Näkisin tämän palvelun myös porttina pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Tämä on hyvä mahdollisuus tutustua erilaisiin nuoriin. Jos kemiat ja taidot kohtaavat, niin voi löytyä pidempääkin pestiä sitten, jatkaa Tiia Kero.

Työantaja voi ilmoittaa palvelussa vaikkapa tunnin kestävästä työtehtästä, kuten kahvin pussituksesta. Työn suorittaminen maksaa työnantajalle 16 euroa, josta nuori saa kymmenen euroa. Kaikki maksut hoidetaan sovelluksen puolesta.

– Tarkoitus on, että palvelu on täysin automaattinen niin työtehtävän tilajaalle kuin työntekijälle. Me maksamme veroprosentin mukaisesti verottajalle työntekijän puolesta ja työn tarjonnut saa erittelyn maksuista. Pyrimme, että rahaliikenne on mahdollisimman avointa, Jari Raitanen vakuuttaa.

Palvelusta apua myös Etelä-Eurooppaan?

Mobiilisovellusta on testattu tänä vuonna kahdeksassa kaupungissa. Kesään mennessä palvelun piiriin on määrä saada parikymmentä ja vuoden loppuun mennessä nelisenkymmentä kaupunkia. Tavoitteena on, että jopa 8 000 nuorta saisi tämän vuoden aikana palvelun avulla työkokemusta mielellään useammasta lyhyemmästä työtehtävästä.

Jos kemiat ja taidot kohtaavat, niin voi löytyä pidempääkin pestiä.

Tiia Kero

Kouvolalaisen Topi Koposen mukaan palvelu madaltaa kynnystä hakea keikkatyötä. Nuori voi itse määritellä palvelussa, minkä tyyppisistä työtehtävistä hän on kiinnostunut.

– Laitoin kaikki mahdolliset, mitä oli tarjolla. Sieltä löytyi fyysistä työtä, toimistotyötä ja siivousta sekä tietoteknisiä töitä ainakin. Sovelluksen kautta olen päässyt maistattamaan lakua ja luomaan lunta, Koponen mainitsee.

Niin työn tehnyt nuori kuin työtä tarjonnut antavat toisistaan arvion työn suorittamisen jälkeen.

Yllätetään yhteiskunta -yhteisön perustaja Jari Raitanen kertoo, että Work Pilots -palvelu on tarkoitus viedä myös ulkomaille.

– Etenemme yksi maa kerrallaan. Lähdetäänkö liikkeelle sitten Etelä-Euroopasta, missä nuorten työllisyystilanne on vielä huonompi kuin Suomessa, siitä ei vielä ole tarkkaa suunnitelmaa.

Suosittelemme