Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Turvapaikanhakijoita kouluttava seksologi: "Heillä on vilpitön halu toimia oikein"

Seksologi Tarja Pölkki kouluttaa arabimaista saapuneita turvapaikanhakijamiehiä suomalaiseen tapakulttuuriin. Hänen mukaansa kulttuurierot aiheuttavat väärinymmärryksiä, mutta tulijoilla on aito halu toimia sääntöjen mukaan.

Seksuaalineuvoja Tarja Pölkki kertoo Ylen aamu-tv:ssä työstään turvapaikanhakijoiden parissa.
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Tarja Pölkki kertoo aloittavansa oppitunnin arabinaisen pukuun pukeutuneena: "Salaam aleikum, rauha kanssanne".

Sitten hän alkaa kertoa kansalaisen perusoikeuksista Suomessa, paljastaa samalla kasvonsa ja riisuu peittävimmät vaatteet.

– Ja sitten sanon, että mä voin pukeutua näin Suomessa, koska perustuslaki turvaa minulle sekä henkisen että fyysisen koskemattomuuden, Pölkki kertoo Ylen aamu-TV:n haastattelussa.

Pölkki on seksologi, joka kouluttaa maahantulijoita Tapanilakodin vastaanottokeskuksessa Lahdessa. Hän kertoo paitsi seksuaalisäännöistä, myös tapakulttuurista, juridiikasta ja lastensuojelusta.

– Siitä kaikesta, josta suomalainen yhteiskunta koostuu ja joka pitää sen kasassa. Maassa maan tavalla, Pölkki toteaa.

Tapakulttuurin erot opittava

Pölkin opissa on miehiä esimerkiksi Irakista, Pakistanista ja Afganistanista. Hän on itse asunut aikanaan Irakissa, jossa kertoo joutuneensa kivien heittelyn kohteeksi ajettuaan polkupyörällä shortsit jalassa.

Väärintulkintoja voi syntyä, kun seksuaalikäyttäytymisen koodit ovat erilaiset. Siksi Pölkki opettaa tulijoille Suomen sääntöjä.

– Voin katsoa miehiä silmiin, voin hymyillä, eikä se ole lupaus vielä yhtään mistään muusta kuin hyvästä käyttäytymisestä, hän kuvaa.

Pölkin oppiin on tulossa pian myös turvapaikanhakijanaisia. He saavat tietoiskun naisten ja lasten oikeuksista Suomessa.

Myös ahdistelukohut käydään läpi

Seksologi Tarja Pölkki kertoo keskustelevansa arabimiesten kanssa myös Suomessa kohua herättäneistä, turvapaikanhakijoihin liitetystiä raiskaus- ja ahdisteluepäilyksistä.

Pölkki korstaa tavanneensa ainoastaan ihmisiä, jotka haluavat integroitua ja tietää, miten Suomessa ollaan ja käyttäydytään.

– Heillä on vilpitön halu toimia, niin kuin Suomessa on oikein ja suomalaisen lainsäädännön mukaisesti.

Suosittelemme