Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Shampoon hylkääminenkö hyödyllistä? Höpsis, sanovat kemistit

Joukko yhdysvaltalaisia kemistejä on harmissaan siitä, että jotkut lopettavat shampoon ja hoitoaineen käytön hatarien uskomusten vuoksi.

Hiustenpesua shampoolla.
Kuva: AOP
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Lienet joskus kuullut väitteen, jonka mukaan hiuksesi olisivat terveemmät ilman jatkuvaa pesua shampoolla. Ei pidä paikkaansa, toteaa yleishyödyllinen kemian alan järjestö American Chemical Society (ACS).

Niin sanottu "no poo" -koulukunta uskoo vakaasti, että shampoo poistaa päänahasta liian paljon rasvaa. Teorian mukaan jatkuvaa huuhtomista kompensoidakseen talirauhaset kiihdyttäisivät toimintaansa, mikä pahentaisi rasvoittumista ja johtaisi tarpeeseen pestä hiukset entistä useammin.

Todellisuudessa peseminen muuttaa ainoastaan juuri senhetkistä rasvatilannetta. Shampoon määrä tai käytön tiheys ei vaikuta talinerityksen tahtiin, selitetään ACS:n julkaisemalla videolla.

On totta, että jatkuva peseminen – siis ylipäätään vedellä, riippumatta käytetyistä aineista – vaurioittaa hiuksia ajan mittaan. Sen sijaan on virheellistä väittää, että juuri shampoon käyttö pilaisi kuontalon: päinvastoin, laadukas shampoo ja hoitoaine auttavat pitämään hiukset kunnossa.

Miten ikinä pääsi pesetkin, älä ainakaan turvaudu ruokasoodan ja etikan kaltaisiin poppakonsteihin. Ne pilaavat tukkasi takuuvarmasti, varoittavat kemistit.

American Chemical Society on yli 158 000 jäsenellään maailman suurin tieteellinen seura. ACS:n Reactions-sarjassa selitetään arkipäiväisiä ilmiöitä kemian avulla.

Suosittelemme sinulle