Luottoluokitusyhtiö Fitch on pudottanut Suomen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta toiseksi parhaaseen luokitukseen AA+. Fitchin mukaan Suomen näkymät ovat vakaat.
Perusteluissaan Fitch toteaa Suomen bruttokansantuotteen kasvun jääneen viime vuonna 0,4 prosenttiin eli EU-maista toiseksi heikoimmaksi heti Kreikan jälkeen.
Fitchin mukaan ei ole olemassa selkeitä viitteitä siitä, että Suomen talouskasvu voisi ylittää 1,0–1,2 prosentin vuositason keskipitkällä aikavälillä. Tämän vuoksi Suomen julkisen velan kehitys jatkuu heikkona, Fitch katsoo.
Fitchin mukaan Suomen kansantalouden ja julkisen velan keskeiset tunnusluvut eivät enää oikeuta Suomen säilyttävän parasta kolmen A:n luottoluokitusta.
Suomen tämän vuoden talouskasvua koskevan ennusteensa Fitch pitää ennallaan tasan yhdessä prosentissa.
Suurista luottoluokittajista Moody’s antaa vielä Suomelle parhaan AAA-luokituksen. Standard & Poor's laski Suomen luottoluokituksen AA+:aan lokakuussa 2014. Fitch on kolmesta suuresta luottoluokittajasta pienin ja yleensä se, jonka arviot ovat positiivisimpia.
Kangasharju: Uudistuksia saatava aikaan
Pankkikonserni Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoi perjantai-iltana Yle Uutisille, ettei hän pidä Fitchin luokituspäätöstä yllättävänä. Hänen mielestään luottoluokituksen pudotusta saattoi odottaa, sillä Fitchin näkymät Suomelle olivat jo ennestään negatiiviset ja Standard & Poor’s oli laskenut Suomen luokitusta jo aiemmin.
Kangasharjun mukaan luottoluokituksen lasku kertoo siitä, että Suomen talouskasvun näkymät ovat ”todella heikot” ja myös siitä, että julkista velkaa on kertynyt.
Kangasharjun mielestä Fitchin päätös on viesti koko suomalaiselle yhteiskunnalle siitä, että uudistuksia on saatava aikaan.
– Muuten tämä johtaa siihen, että myöskin Moody’s laskee Suomen luottoluokitusta, Kangasharju sanoo.
Kangasharjun mukaan Suomen valtionlainojen korot pysyvät toistaiseksi matalalla luottoluokituksen laskusta huolimatta. Kangasharju ennakoi korkojen lähtevän nousuun, kun Euroopan keskuspankki lopettaa euromaiden valtionlainojen ostot.
– Nyt Suomella on vielä vähän aikaa tehdä uudistuksia, mutta uudistukset on todellakin saatava käyntiin heti, Kangasharju sanoo.