Hyppää sisältöön

HS:n ottamat näytteet vahvistavat: Pietarin lähellä olevalta kaatopaikalta vuotaa vaarallisia myrkkyjä ympäristöön

Helsingin Sanomien toimittaja otti näytteitä Pietarin lähellä olevan kaatopaikan vierestä. Näytteet vahvistavat aiempia tietoja siitä, että Krasnyi Borin kaatopaikalta vuotaa ympäristöön vaarallisia kemikaaleja.

Helsingin Sanomat sunnuntaina 13.3.2016 Kuva: Yle

Pietarin lähellä olevan ongelmajätekaatopaikan jätevesialtaista vuotaa vettä ympäristöön, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) tänään sunnuntaina. Lehden mukaan alueella muhii ympäristöriski, jonka vaikutukset voivat ulottua Suomenlahteen asti.

Helsingin Sanomien toimittaja otti helmikuun puolivälissä Krasnyi Borin kaatopaikan vierestä näytteitä, joista löytyi muun muassa PCB-yhdisteitä ja korkeita kadmium-pitoisuuksia. PCB voi aiheuttaa haittaa ihmisille ja ympäristölle jo pieninä pitoisuuksina. Kadmium on puolestaan syöpävaarallinen aine.

Ongelmajätteiden valuminen ympäristöön Krasnyi Borista on ollut tiedossa jo aiemmin. Yle kertoi helmikuun alussa, että kaatopaikka uhkaa Suomenlahtea, mutta venäläisviranomaiset kiistelevät vastuusta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lupasi jo kolme vuotta sitten, että väliaikaiseksi tarkoitettu ongelmajätelaitos suljetaan nopealla aikataululla. Tästä huolimatta alueelle on joidenkin lähteiden mukaan viety edelleen jätteitä.

Suomen ympäristökeskus arvioi Helsingin Sanomille, että Suomelle ei aiheudu välitöntä uhkaa, koska myrkkyaltaat ovat syviä eivätkä vuoda suoraan ympäristöön. Esimerkiksi patomurtuman sattuessa altaiden sisältö voisi kuitenkin hulahtaa kerralla alueen ulkopuolelle.

Suosittelemme sinulle