Perussuomalaisten varapuheenjohtajana toiminut Sebastian Tynkkynen nousi syksyllä näkyvästi julkisuuteen vaatimalla kriisikokousta puolueen hallituksessa jatkamisesta. Vaatimusta tuki kaksi puoluehallituksen jäsentä, joiden tie nousi viikonloppuna pystyyn.
Perussuomalaisten puoluevaltuusto päätti lauantaina uuden puoluehallituksen kokoonpanosta. Tynkkysen rinnalla kriisikokousta vaatineet, vuoden puoluehallituksessa istuneet Aleksi Hernesniemi ja Terhi Kiemunki jäivät joukosta ulos.
Kiemunki ei osannut sanoa, liittyykö hänen tippumisensa puoluehallituksesta Tynkkysen syksyiseen kohuhankkeeseen osalllistumiseen.
– En ole kuullut keneltäkään tällaista kommenttia, en osaa sanoa sitä. En tiedä, Kiemunki vastasi.
Puheenjohtaja Timo Soini piti ennen valintoja tiukkasanaisen puheen, jossa hän ilmoitti haluavansa kanssaan "etulinjaan" kavereita, jotka "eivät ota hatkoja, eivät peräänny, eivät väistele vastuuta, eivät selittele", vaan "kestävät vaikeat ajat".
Kiemungin mukaan puoluehallituksen auki olleista paikoista käytiin tiukka kamppailu. Hän kertoo päättäneensä kisaan lähdöstä vasta tällä viikolla.
– Jos on parikymmentä ehdokasta ja seitsemän valitaan, niin aina joku tippuu, hän totesi.
Tynkkynen, Hernesniemi ja Kiemunki vaativat syksyllä, että perussuomalaisten hallitusjatkosta pitäisi äänestää puoluehallituksen, -valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa.
Perustelu oli, että hallitus ei heidän mukaansa ollut noudattanut ohjelmaansa turvapaikka- ja Kreikan tukipakettipolitiikassa.
Kiemunki: Maahanmuuttonäkemykset ratkaisivat
Kiemungin mukaan hänen näkemyksensä maahanmuutosta nousivat ratkaisevaksi tekijäksi, jonka takia puolueen Pirkanmaan piiri esitti puoluehallitukseen toista henkilöä.
– Se ei ole mikään salaisuus. Piirihallituksen esityksen takana oli, että olen liian maahanmuuttokriittinen tai yhden asian ihminen. Mutta puoluevaltuutetuilta en ole sellaista kommenttia kuullut, Kiemunki sanoi.
Kiemunki oli syksyllä julkisuudessa, kun hänen kerrottiin olleen mukana järjestämässä bussikuljetusta Tornioon Rajat kiinni -mielenosoitukseen, jossa vastustettiin hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa.
Kiemunki on Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja sekä kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustaja.
Tynkkynen pysyy puoluehallituksen kokouksissa
Aleksi Hernesniemi vastasi Yle Uutisille sähköpostitse, että puoluehallituksen vaali meni ilman dramatiikkaa. Hernesniemi on perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja.
– Kukin maakunta vuorollaan saa edustajiaan sisään, riippuen puoluevaltuuston tahdosta, Hernesniemi kuittasi lyhyessä viestissään.
Kiemungin ja Hernesniemen lisäksi puoluehallituksesta jäivät pois kansanedustaja Jari Ronkainen ja viime vaaleissa eduskunnasta karsiutunut Osmo Kokko. Perussuomalaisten asema poliisipuolueena vahvistui ennestään, sillä puoluehallituksen uusista jäsenistä kaksi on lainvartijoita.
Kriisikokousta ajanut Sebastian Tynkkynen sai lokakuussa potkut puolueesta, mutta pääsi tammikuussa takaisin puolueen jäseneksi. Samalla hän luopui asemastaan puolueen varapuheenjohtajana, mutta säilytti paikkansa perussuomalaisten nuorten puheenjohtajana.
Se tarkoittaa, että hän osallistuu jatkossakin nuorten edustajana puoluehallituksen kokouksiin.
Perussuomalaisten puoluehallitukseen kuuluvat puolueen puheenjohtajisto, puoluesihteeri, eduskuntaryhmän edustaja sekä seitsemän puoluevaltuuston valitsemaa jäsentä.