Hyppää sisältöön

Marsin kaasuja nuuhkiva luotain laukaistiin matkaan – "Kuin iso nenä avaruudessa"

Luotain pyrkii selvittämään, miten Marsin ilmakehässä havaittu metaani on syntynyt.

TGO-luotain lähdössä matkaan venäläisen Proton-M-kantoraketin kyydissä Kazakstanista 14. maaliskuuta. Kuva: ESA

Venäjän ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yhteinen Mars-luotain on laukaistu onnistuneesti avaruuteen Kazakstanista.

TGO-luotaimen matka Marsiin kestää seitsemän kuukautta, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Luotaimen on tarkoitus kiertää Marsia ja analysoida pieninä pitoisuuksina esiintyviä kaasuja eli hivenkaasuja, joita aiemmat tutkimusohjelmat ovat havainneet.

– TGO tulee olemaan kuin iso nenä avaruudessa, ExoMars-ohjelman projektitutkija Jorge Vago sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Mistä metaani on peräisin?

Erityisesti tutkijoita kiinnostaa Marsin ilmakehässä havaittu metaani – ja sen alkuperä. Maan pinnalla suuri osa metaanista on elävien mikrobien tuottamaa.

ESA:n tutkijoiden mukaan ultraviolettisäteily tuhoaa metaanin tavallisesti joissakin sadoissa vuosissa, mikä Marsin tapauksessa viittaa suhteellisen äskettäiseen geologiseen tai jopa biologiseen aktiivisuuteen.

Luotaimen mukana Marsia kohti lentää myös Schiaparelliksi nimetty koelaskeutuja, jonka on määrä tutkija planeetan pintaa. 1800-luvulla syntyneen italialaisen astronomin Giovanni Schiaparellin mukaan nimetty alus pyrkii mittaamaan Marsin ilmasto-olosuhteita, kuten kausittaisia tomumyrskyjä.

Schiaparellin on tarkoitus valmistella tietä Mars-mönkijälle, jonka lähettäminen olisi Venäjän ja Euroopan yhteisen Mars-ohjelman toinen vaihe. Aikataulun mukaan mönkijä on määrä laukaista kohti Marsia vuonna 2018, mutta rahoitusvaikeuksien on arveltu viivyttävän laukaisua.

Mars-lennon onnistuminen ei ole myöskään mikään itsestäänselvyys. Esimerkiksi ESA:n brittiläinen Beagle 2 -laskeutuja katosi laskeutumisvaiheen aikana vuonna 2003, eikä siihen koskaan saatu yhteyttä. Luotain löytyi vasta viime vuonna.

Suosittelemme sinulle