Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Älypuhelin preppaa jo kymmeniä tuhansia abeja – suomalaisfirman tähtäimessä seuraavaksi Kiina ja Saksa

Kevään kirjoituksiin valmistautuvista abeista yhä useampi harjoittelee kieliä älypuhelimellaan. Puhelin voi syrjäyttää tabletit ja pöytäkoneet kokonaan jo muutamassa vuodessa.

Abi käyttää junassa matkustaessaan älypuhelintaan.
Helsingin Medialukion opiskelija Ira Laihanen käyttää matkapuhelimensa kautta kieliohjelmaa kotimatkallaan. Kuva: Yle
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Medialukion opiskelija Ira Laihanen avaa kokeeksi pari kieliohjelmaa matkapuhelimeensa ja aloittaa puolen tunnin kotimatkansa. Ensin jalan, sitten junalla ja taas jalan. Kotiovella hän antaa ensiarvionsa matkalla tulleesta opista.

– Musta se tuntui ihan mukavalta ja hyödylliseltä, voi käyttää junamatkat hyödyksi. Joku tuommoinen peli voi ehdottomasti auttaa.

Oppimisen vallankumous taskussa?

Abeille on tarjolla runsaasti kielikursseja netissä, sekä ilmaisia että maksullisia. Niiden suunnittelijat pyrkivät käyttämään samoja keinoja opiskelijan innostamiseen: pelillisyyttä, interaktiivisuutta ja useiden aistien yhteispeliä.

Yle Oppimisen sivuilta löytyvistä Abitreeneistä on tullut vuosi vuodelta yhä suositumpia. Kärjessä ovat äidinkieli, englanti ja ruotsi. Kirjoitusten aikana Abitreeneissä vieraillaan noin 70 000 eri selaimelta, toisin sanoen ne tavoittavat periaatteessa jokaisen abin.

Ylen Abitreenien tuottaja Mika Salomaa uskoo, että matkapuhelin sopii kielten opiskeluun erinomaisesti, jopa paremmin kuin tabletti.

– Varmaan se johtuu puhelimen helppokäyttöisyydestä.

Tamperelainen WordDive aloitti englannin abikurssien myynnin muutama vuosi sitten ja nyt mukaan on tullut myös ruotsin kieli. Vuodessa myydään kymmenisen tuhatta kurssia.

Yrityksen toimitusjohtaja Timo-Pekka Leinonen uskoo, että parin kolmen vuoden kuluttua kaikki asiakkaat suorittavat kurssinsa nimenomaan älypuhelimella.

Ohjelma tunnistaa heikkoudet

Vielä muutama vuosi sitten netin kieliohjelma tarkoitti ladattavaa pdf-tiedostoa, mikä näytti samalta kuin paperille painettu oppikirjan sivu. Nyt opettajan virkaa ajava ohjelma pyytää opiskelija kuuntelemaan, vastaamaan kysymyksiin ja toistamaan sanoja.

Näinhän teki aikoinaan myös lukkari opettaessaan veljeksiä lukemaan. Mutta siinä missä tulistunut kirkonmies tarrasi visakalloisen Juhanin tukkaan, netin kielikurssi pyytää kärsivällisesti uutta yritystä. Se on jo tunnistanut opiskelijan heikkoudet.

Motivaatio

Sinänsä oppimisen periaate ei ole muuttunut, edelleen tarvitaan mallia ja toistoa. Mutta se, miten motivaatio saadaan aikaiseksi, on muuttunut.

Helsingin yliopiston englannin kielen professori Sanna-Kaisa Tanskanen pitää oppimisen kannalta erinomaisena, että pelillisyys on tuonut oppilaille uutta innostusta. Hän muistuttaa, että koulutkin käyttävät muun muassa sanakokeissa Sokrative ja Kahoot –ohjelmia.

Tanskasen mukaan oppilaat jopa pyytävät älypuhelimella tehtäviä sanakokeita, joihin voi liittyä myös kisailua.

– Digitaaliset alustat ovat lyömässä läpi, elleivät ole jo lyöneet.

WordDivessa ollaan niin varmoja älypuhelimellla preppaavien innostuksesta, että yritys lupaa rahat takaisin ellei kirjoituksista irtoa eximiaa tai laudaturia. Toimitusjohtaja Timo-Pekka Leinosen mukaan rahat palautetaan noin kolmannekselle. Tosin palautuksen ehtona on myös se, että jokainen ohjelman harjoitus on tehty ennen ylioppilaskoetta.

Kysyntä kasvaa

WordDivessä uskotaan, että kirjoituksiin preppaava ohjelma menee kaupaksi myös suurilla markkinoilla. Saksassa abeja on yli puoli miljoonaa ja Kiinassa yli yhdeksän miljoonaa.

– Saksa ohittaa markkina-alueenamme Suomen jo tänä vuonna ja Kiinaan menemme vuonna 2017, sanoo toimitusjohtaja Timo-Pekka Leinonen.

Ylen Abitreenien tuottaja Mika Salomaa uskoo myös Suomessa kysynnän kasvavan, kun kirjoitukset muuttuvat sähköiseksi asteittain ensi syksystä alkaen.

– Kaikkien on pakko harjoitella sähköisellä materiaalilla pärjätäkseen sähköisessä kokeessa.

Suosittelemme