Hyppää sisältöön

Oulun keskustassa vuokrat yhä huipussaan – liiketiloja ammottaa tyhjyyttään

Oulun keskustaan rakennetaan kovaa vauhtia lisää liiketilaa ja pula kauppapaikoista alkaa olla historiaa. Kun liiketiloista oli pulaa, hinnat hinautuivat huippuunsa. Nyt osa tiloista ammottaa tyhjyyttään ja vuokralaiset odottavat hintojen laskua. Toistaiseksi vuokrat ovat pysyneet korkeina.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

Oulun keskustan liiketiloista pyydetään yhä huippukorkeita vuokria, vaikka useita myymälätiloja on tyhjillään. Ydinkeskustan pienten liiketilojen vuokrat ovat jopa yli sata euroa neliöltä. Isommissa tiloissa hinta on hieman alhaisempi.

Oulun korkeita hintoja selittää varsin suppealla alueella sijaitseva ydinkeskusta, jossa on vuosia ollut pulaa liiketiloista. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, kertoo toimitiloja välittävän Catellan myyntipäällikkö Pekka Laurila-Harju.

– Aikaisemmin ydinkeskustan yhdestä tilasta kilpaili kolmesta viiteen vuokralaista. Nyt esimerkiksi Kauppurienkadulla on ollut muutama tila tyhjillään jo useamman kuukauden.

Vuokralaiset yrittävät hinata hintoja alaspäin

Laurila-Harju, sanoo että painetta hinnanalennuksiin on. Hänen mukaansa tiloista tehdään aiempaa pienempiä tarjouksia, mutta toistaiseksi vuokranantajat eivät ole alentaneet hintojaan. Osa mahdollisista vuokralaisista onkin jäänyt odottamaan tilanteen selkiytymistä ja vuokrien alenemista.

– Kiinnostuneita tulijoita on, mutta he odottavat, kuinka kauppakeskus Valkea saa elävöitettyä keskustaa.

Vuodenvaihteessa Oulussa oli vapaata liiketilaa 18 000 m², mikä on saman verran kuin huhtikuussa avautuvassa kauppakeskus Valkeassa. Ensi vuoden puolella lopettava Stockmann jättää jälkeensä 17 000 m² suuruisen kauppakeskuksen.

Oulussa liiketiloista pyydetään jopa korkeampia vuokria kuin Turussa ja Tampereella. Toimitiloja välittävän Catellan tilastojen mukaan Oulussa keskustan liiketilasta saa maksaa vuokraa arviolta 40-85 euroa neliöltä, Tampereella ja Turussa 40-80 euroa neliöltä. Vaasassa, Lahdessa ja Jyväskylässä liiketilojen vuokrat ovat noin 25-55 euroa neliöltä.

Suosittelemme sinulle