Hyppää sisältöön

Äiti Teresa julistetaan pyhimykseksi

Vatikaani katsoo osoitetuksi, että kahden kriittisesti sairaan ihmisen paraneminen johtui Teresan kuolemanjälkeisistä ihmeteoista. Niinpä hänet julistetaan pyhimykseksi.

Uutisvideot: Äiti Teresa julistetaan pyhimykseksi syksyllä
Uutisvideot: Äiti Teresa julistetaan pyhimykseksi syksyllä
Anniina Wallius

Intiassa tekemästään laupeudentyöstä tunnettu nunna Äiti Teresa julistetaan odotetusti pyhimykseksi syyskuun 4. päivänä eli kuolemansa 19-vuotispäivän aattona.

Paavi Franciscusin tiistaina ilmoittama päätös kumoaa viimeisen esteen Äiti Teresan pyhimystieltä, joka edellytti kahta kuolemanjälkeistä ihmetekoa. Vatikaanin asiantuntijat ovat katsoneet sellaisiksi vuonna 2003 kriittisesti sairaan bengalilaisen naisen parantumisen ja viime vuonna brasilialaisen miehen toipumisen useista aivokasvaimista. 

Varsinainen pyhimykseksi julistamisen seremonia järjestettäneen Roomassa ja kiitosseremonia myöhemmin Intiassa, jonne 87-vuotiaana kuollut Teresa on haudattu.

Äiti Teresaa myös kritisoidaan

Nykyisessä Makedoniassa syntynyt Agnese Gonxha Bojaxhiu, nunnanimeltään Teresa, perusti 1950-luvulla pienen nunnajärjestön, joka ryhtyi auttamaan katujen köyhiä Kolkatassa Intiassa. Äiti Teresan aate otti tulta ja laajeni maailmanlaajuiseksi.

Hän sai maallisen palkinnon työstään köyhien hyväksi jo eläessään: hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979. Hän ei kuitenkaan ollut yksiselitteisesti ihailtu.

Kritiikkiä herätti etenkin se, että hän oli voimakkaasti aborttia vastaan. Arvostelijoiden mukaan aborttien kieltäminen on haitaksi yhteisöille, jota Teresa väitti palvelevansa. Häntä syytettiin myös laupeudentyön käyttämisestä uskonnollisen käännytyksen välineenä.

Äiti Teresa kuoli Kalkutassa, Intiassa syyskuussa 1997.

Suosittelemme sinulle