Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Uupumusta, yksinäisyyttä ja selän kremppoja – omaishoitajien raskas arki näkyy kunnossa

Omaishoitajien terveystarkastuksissa arki paljastuu karuna. Omaishoitaja kun huolehtii usein läheisestään vuorokauden ympäri oman terveytensä kustannuksella. Liikunta jää retuperälle, paino nousee ja syyllisyys vaivaa.

Vanhus kattaa kahvipöytää.
Kuva: Tiina Karjalainen / Yle
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Omaishoitajille järjestetyissä terveystarkastukset paljastavat, kuinka raju työtaakka koettelee hoitajia. Kokkolassa omaishoitajien kunto kartoitettiin viimeksi vuonna 2014 oppilastyönä.

Silloin selvisi, että aktiivisimmat omaishoitajat pärjäävät fyysisesti hyvin, mutta osa kamppailee uupumuksen partaalla, muun muassa työssäkäyvät omaisiaan hoitavat. Hoitajat kärsivät lisäksi väsymyksestä, yksinäisyydestä ja selän vaivoista. Myös liikunnan puute, kulumat ja diabetes vaivaavat, samoin elämänpiirin kaventuminen voi ahdistaa.

Se on työtä lähes 365 päivää vuodessa ja 24 tuntia vuorokaudessa. Usein palautumisaikaa ei ole.

Toiminnanjohtaja Jyrki Jouppi

Omaishoitajien keski-ikä hipoo Kokkolan lähialueella yli 70-ikävuotta, trendi on sama koko Suomessa. Kotona yli 65-vuotiaita hoitavista nuorin on Kokkolan alueella 58-vuotias ja vanhin jopa yhdeksänkymppinen.

– Jaksaminen on kovilla ja ongelmia syntyy, kun hoitamisesta ei saa juuri paussia. Se on työtä lähes 365 päivää vuodessa ja 24 tuntia vuorokaudessa. Usein palautumisaikaa ei ole, kuvailee Kokkolan alueen yhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Jouppi.

Hengähdystauko liikuntaryhmästä

Alueelliset yhdistykset yrittävät aktivoida jäseniään järjestämällä liikunta- ja vertaisryhmiä. Myös virkistysreissuja vaikkapa kesäteatteriin kehitellään piristykseksi.

– Esimerkiksi vesijumpparyhmässä on 45 vakiosallistujaa, samoin yli 65-vuotiaiden kuntosaliryhmät vetävät hyvin. Kulttuuripuolelta lauluryhmä on piristänyt monia, kertoo toiminnanjohtaja Jouppi.

Kokkolassa suunnitellaan uutta terveystarkastusta omaishoitajille, samoin Kannuksessa vastaavanlainen kuntoselvitys tehdään tänä vuonna.

Kokkolanseudun omaishoitajat ja läheiset -yhdistykseen kuuluvat Kannus, Kokkola, Luoto, Pedersöre ja Kruunupyy. Alueella on noin kolmisentuhatta omaishoitajaa.

Suosittelemme