Hyppää sisältöön

Kokko tarvitsee luvan, jos sitä ihastelee yli 200 henkilöä

Lankalauantaina sytytetyn elävän tulen ja kitkerän savun on uskottu karkottavan noitia ja trulleja. Pääsiäiskokkoperinne elää erityisesti pohjalaismaakunnissa. Perinnekokoista ei tarvitse tehdä ilmoitusta pelastusviranomaisille, ellei tilaisuus paisu suureksi.

Jokipii-Ahon kyläyhdistyksen pääsiäiskokko palaa sunnuntaiaamuun saakka. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Pääsiäiskokosta pitää tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle, jos tilaisuuteen osallistuu yli 200 henkilöä samanaikaisesti. Tällöin vaaditaan myös yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma.

– Toivomme, että ilmoituksia tehtäisiin pari viikkoa aikaisemmin. Usein niitä tulee vasta paria päivää aiemmin, harmittelee Pohjanmaan pelastuslaitoksen palomestari Noora Viinamäki.

Arvioiden mukaan Pohjanmaan pelastuslaitoksella ilmoituksia pääsiäiskokoista tehdään vuosittain reilu 10, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella 10–20 ja Keski-Pohjanmaalla 1–2.

Kelit tuskin esteenä tänä vuonna

Pääsiäiskokkoja ei saa polttaa, mikäli metsäpalovaroitus on voimassa. Tänä pääsiäisenä varoitus on hyvin epätodennäköinen.

– Uskon, että tänä vuonna on hyvät kelit polttaa kokkoa, kun lunta on kohtuullisesti ja maa on märkä, toteaa pelastuspäällikkö Jouni Leppälä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitoksilta muistutetaan, että kokossa saa polttaa vain puuta. Sitä pitää valvoa sytyttämisestä sammuttamiseen saakka. Sammuttamiseen tulee varautua pitämällä vettä lähistöllä.

– Huomiota tulee kiinnittää myös tuuleen. Jos tuulee kovaa, tuulensuunta tule ottaa huomioon niin savuhaittojen leviämisen kuin kipinöiden lentämisen näkökulmasta, pelastuspäällikkö Jouni Leppälä toteaa.

Suosittelemme sinulle