Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Rautakauppa Lakkapää hakee yrityssaneeraukseen - Ruotsissa työt loppuivat 70 työntekijältä

Rautakauppaketju Lakkapää hakee Suomen yhtiöitään yrityssaneeraukseen ja Ruotsin tytäryhtiötä konkurssiin.

Lakkapää avasi ovensa  Rovaniemellä
Lakkapää avasi Rovaniemen liikkeensä toukokuussa 2010. Kuva: YLE / Sauli Antikainen
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoissuomalainen rautakauppaketju Lakkapää on tiistaina jättänyt yrityssaneeraushakemuksen. Saneeraushakemus koskee kolmea yhtiötä Suomessa. Lisäksi Lakkapään Ruotsin tytäryhtiö Lakkapää Sverige Ab hakeutuu konkurssiin.

Yhtiö on ajautunut talousvaikeuksiin ja toimenpiteillä pyritään varmistamaan toiminnan jatkuminen Suomessa.

Lakkapää laajensi voimakkaasti vuosina 2011 ja 2012 ja rakensi myymälät Kiirunaan, Skellefteåån ja Jällivaaraan. Jo aiemmin vuonna 2001 Lakkapää oli avannut myymälä Luulajassa. Suomessa Lakkapäällä on myymälät Ylitorniolla, Torniossa, Rovaniemellä ja Oulussa.

Yhtiön tiedotteen mukaan uusimpien investointien ajoitus ei ollut paras mahdollinen.

– Markkinat hiljenivät voimakkaasti loppuvuoden 2012 aikana sekä Ruotsissa että Suomessa. Lakkapäällä on ollut vahva jalansija tunturirakentamisen kumppanina, joka kuitenkin on hiljentynyt voimakkaasti viime vuosina. Näiden murrosten yhteisvaikutuksena Lakkapään myynti on hiipunut selvästi, yhtiö kertoo.

Toimintaa sopeutettu

Toimintaa on jo tehostettu kannattavuuden parantamiseksi. Yhtiön kiinteät kustannukset ovat nyt 7,2 miljoonaa euroa alhaisemmalla tasolla vuonna 2012. Voimakas investointivaihe jätti kuitenkin velkaa, jota ei pysty hiljentyneellä myynnillään hoitamaan.

– Lakkapään päivittäinen toiminta on tehokasta ja markkinatilanteeseen sopeutettua. Toiminnan jatkuvuuden ehdoton edellytys kuitenkin on, että yhtiössä olevat vastuut arvioidaan uudelleen, toimitusjohtaja Jukka Lakkapää sanoo yhtiön tiedotteessa.

Lakkapään mukaan saneeraus on yhtiön nykyisessä tilanteessa paras vaihtoehto henkilöstölle, asiakkaille, velkojille ja tavarantoimittajille. Yrityssaneeraus poistaa epävarmuuden, joka yhtiön toiminnan ympärillä on viime aikoina vellonut.

– On erittäin valitettavaa, että Ruotsin tytäryhtiömme on ajautumassa konkurssiin. Olemme erittäin pahoillamme tästä henkilöstölle, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme aiheutuvasta vahingosta. Päätökselle ei kuitenkaan nähty vaihtoehtoja. Nyt keskitymme Suomen toimintojemme jatkon turvaamiseen, Lakkapää pahoittelee tiedotteessa.

Ruotsin liikkeet kiinni

Lakkapäällä on Ruotsissa kolme myymälää: Kiirunassa, Luulajassa ja Jällivaarassa. Skellefteån liike suljettiin vuosi sitten. Jukka Lakkapää kertoo, että maanantaina työpäivän päätteeksi Ruotsin työntekijöille pidettiin tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin konkurssista.

Tiistaina Ruotsin myymälät ovat olleet kiinni. Työttömäksi jää noin 70 lakkapääläistä Ruotsissa.

Lakkapää-konsernin liikevaihto oli viime vuonna vajaat 60 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle