Hyppää sisältöön

Pormestarimalli tulossa – miten käy Helsingin pitkäjänteisen kehittämisen?

Kaupunginvaltuustossa pitäisi tänään keskiviikkona ratketa siirrytäänkö Helsingissä ns. pormestarimalliin. Muutos olisi toteutuessaan historiallinen. Asiasta on etukäteen esitetty argumentteja puolesta ja vastaan, samaa on odotettavissa valtuuston kokouksessa illalla.

Helsingin valtuusto. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/ Pertti Nisonen

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen, Helsinki saa ensi vuonna johtajikseen valtuuston valitsemat pormestarin ja neljä apulaispormestaria. 

Pormestari toimisi kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja apulaispormestarit sen jäseninä sekä uusien toimialalautakuntien puheenjohtajina.

Punaisena lankana on se, että kuntavaalien tulos heijastuisi näin paremmin kaupungin johtamiseen.

Toinenkin uusi malli tekee tuloaan, toimialamalli. Siinä kaupungin nykyiset 31 virastoa ja liikelaitosta koottaisiin toimialoiksi. Ne olisivat sosiaali- ja terveystoimi, opetus- ja varhaiskasvatustoimi, tekninen toimi sekä kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikatoimi.

Kansliapäälliköstä väännetään

Toimialojen rinnalla olisi merkittävä keskushallinto ja siinä yksittäisenä kiistakapulana kansliapäällikkö. Tämän toimenkuva on SDP:lle iso mörkö. Kansliapäällikkö olisi kaupunginhallituksessa ainoa virkamiesesittelijä.

SDP haluaisi, että esittelijöinä toimisivat toimialajohtajat suoraan eikä heidän esittelyään alistettaisi kansliapäällikön tehtäväksi saati pormestarien.

Sosialidemokraatit olisivat halunneet koko uudistuksen päättämiseen lisää valmisteluaikaa, mutta kaupunginhallitus äänesti nurin heidän palautusesityksensä.

Helsingin kaupunginhallituksen varajäsen Kaarin Taipale (sd) kommentoi tulosta blogissaan.

– Oli yllättävää, ettemme saaneet tukea mistään muista ryhmistä. Muut ilmeisesti halusivat olla kilttejä, hip ja cool, pelkäsivät leimautua "pormestarimallin vastustajiksi" ja kuvittelivat saavansa toivomansa muutokset läpi vielä valtuustossa, Taipale kirjoittaa.

Avoimempaa, demokraattisempaa ja selkeämpää

Vihreät

Vihreät: Pormestarimalli demokraattisempi

Vihreät on tukenut vahvasti pormestarimallia muun muassa siksi, että heidän mukaansa poliittisten kaupunginjohtajien kokoonpano ei nykyisellään heijasta kunnallisvaalien tulosta.

Pormestarimalli tekee vihreiden mielestä kaupungin päätöksenteosta avoimempaa, demokraattisempaa ja selkeämpää.

Minusta suunta on monessa mielessä väärä: tämä malli keskittää valtaa aiempaa harvempiin käsiin.

Heikki Ketoharju

Päinvastaista mieltä on esimerkiksi SKP:n pääsihteeri Heikki Ketoharju.

– Minusta suunta on monessa mielessä väärä: tämä malli keskittää valtaa aiempaa harvempiin käsiin, Ketoharju sanoo.

Vanhat konkarit epäilevät

Kokoomus kannattaa pormestarimallia. Onkin mielenkiintoista, että puolueen entiset kaupunginjohtajat arvostelevat uudistusta yhtenä rintamana.

Vuosina 1979-91 Helsinkiä johtanut Raimo Ilaskivi on sanonut Helsingin Sanomien yleisönosastossa, että mallin valmistelun aikana toistettu väite kaupunkilaisten vaikutusvallan lisääntymisestä on väärä. Asia on Ilaskiven mukaan pikemminkin päinvastoin.

Kari Rahkamo johti pääkaupunkia 1991-96 ja on samoilla linjoilla, kuten myös vuosien 1996-2005 kaupunginjohtaja Eeva-Riitta Siitonen. Hekin uskovat edustuksellisen demokratian kaventuvan pormestarimallissa.

Suosittelemme sinulle