Hyppää sisältöön

Venäjä jatkaa "terroristikohteiden" pommittamista Syyriassa – tietoja iskuista Palmyran lähellä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maanantaina maan osittaisesta vetäytymisestä Syyriasta. Hän ei tarkentanut, kuinka paljon kalustoa tai miehiä maasta vedetään pois.

Venäläinen hävittäjä.
Paula Tapiola

Ensimmäiset Syyriasta vedetyt Suhoi-34 -hävittäjäpommittajat ovat laskeutuneet Venäjälle. Venäjän televisio on näyttänyt kuvaa koneista, jotka laskeutuivat Venäjän eteläosissa sijaitsevaan Voronezhin lentotukikohtaan.

Tänään tiistaina Venäjä kuitenkin ilmoitti, että sen lentokoneet jatkavat iskujaan Syyriassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi suurimman osan maan asevoimista vetäytymään Syyriasta eilen maanantaina, muttei tarkentanut, kuinka paljon kalustoa tai miehiä maasta vedetään.

– On liian aikaista julistaa voittoa terrorismista. Venäjän ilmavoimat jatkavat iskujaan terroristikohteita vastaan, ilmoitti Venäjän varapuolustusministeri Nikolai Pankov Hmeimimin lentotukikohdassa Syyriassa, kertovat venäläislähteet.

Väite: Venäjältä ilmatukea Syyrian armeijalle

Libanonilaista Hizbollah-järjestöä kannattava al-Manar -televisiokanava kertoo, että Syyrian armeija olisi tehnyt hyökkäyksen Isisin hallussa olevan Palmyran kaupungin länsipuolella Venäjän ilmavoimien tukemana.

Al-Manarin mukaan Syyrian armeija olisi saanut hyökkäyksessä suuren voiton. Tarkempia tietoja hyökkäyksestä tai sen saavutuksista ei ole kerrottu.

Myös oppositiota lähellä olevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo, että Venäjän helikopterit ja todennäköisesti Venäjän lentokoneet ovat iskeneet jihadistikohteisiin Palmyran lähellä.

Al-Nusra: Hyökkäys 48 tunnin sisällä

Al-Qaidaan yhteyksissä oleva jihadistisjärjestö al-Nusran rintama on ilmoittanut valmistautuvansa uuteen hyökkäykseen, osittain Venäjän vetäytymisen vuoksi. Al-Nusran komentaja arvioi, ettei Venäjä halua enää tukea hallitusta, joka on käytännössä menettänyt valtansa.

– On selvää, että Venäjä on kärsinyt tappion, ja al-Nusra käynnistää hyökkäyksen Syyriassa seuraavien 48 tunnin aikana, ilmoitti al-Nusran komentaja uutistoimisto AFP:lle. Komentaja pysytteli nimettömänä.

– Mikäli Venäjän sotakoneet eivät olisi olleet täällä, olisimme jo Latakiassa, sanoi komentaja. Latakia on satamakaupunki ja Latakian maakunnan pääkaupunki.

Venäjä pitää S-400-järjestelmän Syyriassa

Venäjä on myös ilmoittanut pitävänsä kehittyneimmän ilmatorjuntajärjestelmänsä Syyriassa. S-400 -ilmatorjuntajärjestelmän kantama on 400 kilometriä, mikä tarkoittaa, että Venäjä pystyy hallitsemaan suurta osaa Syyrian taivaasta.

Venäjä ei ole paljastanut, kuinka paljon sotilaita se on sijoittanut Syyriaan. Yhdysvaltain arvion mukaan lukumäärä on 3 000–6 000. Venäjällä on Syyriassa laivasto- ja lentotukikohta. Lentotukikohdassa on ollut yli 50 hävittäjää ja helikopteria.

Suosittelemme sinulle