Hyppää sisältöön

Ensimmäinen älypuhelin Nokia Communicator 20 vuotta – ”Kuka tällaisia asioita viitsii käyttää?”

Matkapuhelinvalmistaja Nokia esitteli maaliskuussa 1996 puhelimen, jolla voisi vierailla internetissä, lukea sähköposteja ja lähettää fakseja. Oudon näköinen laite oli tuolloin niin edellä aikaansa, että sellaiseen ei uskonut kuin Nokia itse.

Kuva: Yle

Nokia 9000 Communicator esiteltiin maailman suurimmilla tietotekniikan ja matkapuhelimien messuilla Saksan Hannoverissa 13. maaliskuuta 1996. CeBit-messuilla kerrottiin tuolloin, että gsm-puhelimissa oli alkamassa uusi aika, puhelimista oli ensimmäistä kertaa tulossa todella pieniä.

Heti avajaispäivä suurella rytinällä esitelty Nokian Communicator oli kuitenkin kaikkea muuta kuin pieni. Nokia kertoi 13. maaliskuuta ilmestyneessä tiedotteessa, että uusi tuote olisi tarkoitettu ihmisille, jotka ovat paljon liikenteessä, ja joiden pitäisi olla tavoitettavissa useilla eri tavoilla.

Kuva: Yle

– Mullistihan se silloin puhelimet. Puhelimet olivat puhelimia. Eihän niissä ollut kuin tekstiviesti. Faksi oli silloin kova toiminnallisuus ja sähköposti oli älyttömän kova juttu, sanoo silloinen Nokian logistiikkajohtaja, nykyinen Outotecin toimitusjohtaja, Pertti Korhonen.

Diplomi-insinööri Korhonen ja kumppanit olivat kehitelleet laitetta kolme vuotta. Korhosella oli ollut toimiva demopuhelin käytössään jo jonkun aikaa, kun hän lanseerasi laitetta CeBit:issä. Uutuus oli häkeltävä, sillä sähköposti oli yleistynyt firmoissa vasta muutamaa vuotta aiemmin. Suurella yleisöllä ei sähköpostia vielä edes ollut.

Euroopan matkapuhelinbisneksistä tuolloin Nokiassa vastannut Anssi Vanjoki oli luonnollisesti myös Hannoverissa. Hän muistelee, että nokialaiset olivat jo silloin varmoja, että tulevaisuuden puhelimilla tuotetaan muutakin kuin puhetta.     

– Kyllä silloin epäiltiin, että kuka tällaisia asioita viitsii käyttää. Voi sanoa, että ne jotka vastustivat, eivät tienneet mistä puhuivat. Teimme silloin historiaa isolla h-lla. Nythän meillä kaikilla on sellaiset.

Jonakin päivänä voisi kuunnella musiikkia ja katsella videoita

Saksassa kun oltiin, niin messuväelle faksi oli ehkä uutuuden kiinnostavin toiminto. Mahdollisuus faksata langattomasti ilman johtoja toimiston ulkopuolelta oli jo sekin kuin tieteistarinasta.

Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö seurasi 90-luvun puolivälistä alkaen Nokiaa läheltä. Parhaillaan hän kirjoittaa kappalettaDigitaalinen Suomi – työnimellä kulkevaan historiikkiin, joka ilmestyy kirjana vielä tänä vuonna. 90-luvun loppupuolella hän sai Etlassa vastailla kotimaisen ja kansainvälisen lehdistön Nokia-uteluihin jatkuvasti. 

Kuva: Yle

– Vaikka Communicatorilla pystyi niitä sähköposteja lähettämään, niin oli muita juttuja, joita siihen aikaan ei ollut. On hyvin inhimillistä, että kun jotain uutta tulee, niin niitä käyttötarkoituksia ei pystytä näkemään. Jälkiviisautena voi sanoa, että se näytti polkua, mitä tulevan piti 15 vuotta myöhemmin. 

Pertti Korhonen muistelee, kuinka muut valmistajat eivät uskoneet Communicatoriin. Nokia sai kehitellä jatkomallejakin yksin ja kaikessa rauhassa. Vasta Blackberry yritti edes jotain vastaavaa, kun se lopulta innostui sähköpostista. Kallis Communicator oli tarkoitettu liian pienelle kohderyhmälle, eikä samanlainen siksi muita valmistajia kiinnostanut.  

– Ja eihän siitä kauan mennyt, kun jo keksittiin, että joku päivä tällaisella laitteella ladataan vielä musiikkia tai videoita, Korhonen sanoo.

Langattoman taskutoimiston luukku kiinni ja korvalle

Maaliskuun 13. päivän lehdistötiedotteessa 1996 (siirryt toiseen palveluun)Anssi Vanjoki sanoi, että ihmiset haluavat tehdä töitä online paikasta, ajasta ja viikonpäivistä riippumatta. Aikana, jolloin vasta firmoissa oli hiukan reippaampia ISDN-verkkoyhteyksiä ja kotona nettiin pääsi pätkivän modeemin kiusaamana, se oli paljon luvattu.

Kuva: Yle

Nokia markkinoi uutuuttaan nimenomaan valtavana harppauksena kohti langatonta toimistoa omassa taskussa. Jos kesken puhelua laitteen avasi pöydälle, kytkeytyi puhelu automaattisesti kaiutinkäytölle. Käyttäjä saattoi selailla ja katsella puhelimen näytöltä muita tietoja samalla, kun hän jatkoi puhumista.

Jo se, että puhelun aikana pystyi tekemään vaikkapa kalenterimerkinnän, oli vuoden 1996 CeBit-messujen kävijöistä aivan uskomatonta. Lehdistötiedotteessa vakuuteltiin, että vaikka laitteesta akku loppuisikin, niin puhelimessa olevat tiedostot eivät katoa minnekään.   

Maaliskuussa esitelty Nokia 9000 Communicator tuli myyntiin saman vuoden kesällä. Laitteessa havaittuja puutteita korjattiin seuraavana vuonna, jolloin myyntiin tuli malli 9000i. Ensimmäiset laitteet painoivat lähes 400 grammaa. Aidosti taskukelpoinen versio esiteltiin vuonna 1998. Huomattavasti käyttökelpoisempi Communicator 9110 oli laihtunut reiluun 250 grammaan.

– Yritettiin ottaa tuolloin kukon askeleita, mutta tietenkin ne askeleet olivat pieniä, Anssi Vanjoki sanoo.

Suosittelemme sinulle