Hyppää sisältöön

Sorsan pesä rakennetaan veden keskelle suojaan ilmasta ja maasta hyökkääviltä vihollisilta – video

Miljoona linnunpönttöä -talkoot ovat jatkuneet tänään Lappeenrannassa. Haapajärvellä on rakennettu telkänpönttöjä sekä sorsanpesiä.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Näin rakennat pesän sorsalle
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Näin rakennat pesän sorsalle

Sorsille tehtävä pesä on noin metrin mittainen heinästä ja verkkoaidasta rakennettu tunnelipesä. Pesä suojaa sorsia sekä ilmasta että maasta tulevilta vihollisilta.

Pesän pituus on vähintään 90 senttiä ja sisähalkaisija 30 senttiä. Pesään laitetaan kahden verkon väliin viiden sentin levyinen heinäeriste. Lisäksi heiniä laitetaan pesän pohjalle.

– Se on kuumalla sopivan viileä ja kylmällä eristää sorsan pesän ja piilottaa sorsan munat niin, että vihollinen ei näe niitä, kosteikkoasiamies Antti Happonen Lappeenrannanseudun ympäristötoimesta kertoo.

Pesän päällä olevan rautaverkon alle laitetaan lisäksi aluskate.

– Jos pesä jää huoltamatta eli ottamatta talveksi pois, niin heinä ei lahoa heti ensimmäisenä kesänä, Happonen kertoo katteen hyödyistä.

Pesän sijoittelu on ensiarvoisen tärkeää. Pesä sijoitetaan 50 sentin tai jopa metrin korkeuteen, mikäli järvellä on isot laineet.

– Silloin minkki ei tule alakautta ja kun pesä on pitkä, niin eivät lokki, korppi tai muut yletä reunalta nokkia munia, vaan ne ovat turvassa.

Happosen mukaan munien kuoriutumisprosentti on näin rakennetuissa pesissä noin 90 prosenttia, kun maassa se on 10-20 prosenttia.

Telkälle rakennetaan perinteikkäämpi puupönttö

Kuva: Pasi Tapanainen /Yle

Happonen opastaa, että telkän pönttöön on tärkeää tehdä pohjaan tippureuna, jotta pohja ei lahoa.

– Suuaukko pitää olla alle 12 senttiä halkaisijaltaan, jotta isokoskelo ei valtaa telkältä kotia ja katto pitää olla vähän vino, ettei vesi jää seisomaan.

Lisäksi pöntön alareunaan tehdään peltireunus, jotta minkki ei nouse pönttöön. Myös telkän pöntön oikea sijoittaminen on tärkeää.

– Telkän pönttö laitetaan aina niin, että telkän poikaset saavat hypätä kuivalle maalle, mieluiten tasaiselle, pari metriä vedestä, Happonen opastaa.

Videon telkän pöntön rakentamisesta voit katsoa tästä linkistä.

Suosittelemme sinulle